Június 16. Vasárnap, Jusztin

Termálvízből akkumulátor alapanyag? Igen, ráadásul sok és környezetbarát!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A környezettudatos közlekedés és a világ energiaéhsége is abba az irányba mutat, hogy az elektromos áram hihetetlenül nagy szerepet kap. Ennek megfelelően annak tárolása, szakaszos, mobilis felhasználása is kiemelt jelentőséggel bír. Ennek eszköze, az ezt lehetővé tevő anyag pedig jelenleg a lítium.

Ezzel azonban van némi gond. Egyrészt a kitermelés messze nem nevezhető környezetbarátnak, és nem csak a hatalmas tájsebbel vannak problémák. Másrészt a világ legnagyobb lítium kitermelői - Ausztrália, Chile, Kína, Argentína, Zimbabwe – nagyon messze vannak, vagyis a szállítás karbonlábnyoma és ára sem túl jó. És persze mindenképpen említeni kell a kitermelést végzők emberi jogait, melyeket sokszor finoman szólva sem vesznek számításba.

Merre tovább?

A lítiumra szükség van, ezen nem is lehet vitatkozni. Vagyis vagy szemet huny a világ a kizsákmányolás felett - és sajnos nem ez lenne az első eset -, vagy keres más lítium lelőhelyet. Ez utóbbiban történt jelentős előrelépés, amikor egy német-ausztrál startup úgy döntött, a termálvízből vonja ki a lítiumot.

Egészen pontosan a geotermikus fluidumot használják erre a célra. A kitermelt víz mélyről érkezik, mintegy 200°C-os, és mint ilyen, nagyon jól oldja az ásványokat. Ezek között a környező kőzetekben rejtező lítiumot is, melyet azután viszonylag kis energiabefektetéssel ki lehet vonni a vízből.

Ez a megoldás mindenképpen hatékonyabb és messze környezet-barátabb, mint az eddigi eljárások. Sőt, mivel a kitermelt vízben rejlő energia fele megy csak el a lítium kivonására, a másik hányad felhasználható fűtésre, vagy energiatermelésre is. Ennek pedig az az eredménye, hogy a lítium kitermelése negatív karbonlábnyommal is rendelkezhet, nem utolsó sorban pedig sokkal olcsóbbá válik a mostani lehetőségeknél.

Európa pedig vezető szerepre törekszik a lítiummal kapcsolatban, és ehhez a geotermikus kincsei is rendelkezésre állnak, ráadásul körforgásos rendszerben is megoldható a dolog, vagyis a természet kizsigerelése sincsen jelen, a megújulás biztosítása is adott. Ez pedig olyan lökést adhat mind az elektro-mobilitásnak mind az energiatárolásnak, mely a klímakatasztrófa elleni fellépésben is hatalmas szerepet játszhat!

képek és lead kép: shutterstock