Március 2. Szombat, Lujza

A Renault ritkaföldfém-mentes akksikat szeretne, és tesz is érte

e-tech
2022. február 19. 11:00
null

Az elektro-mobilitási verseny nem tréfa, abban az autógyártók elképesztő ütemet diktálnak. Persze, hogy ezt teszik, elvégre a profitjuk múlik rajta, és ha a bevétel a tét, akkor olyan léptékben zöldítenek, amilyenben csak erejük bírja.

Sok esetben persze nem feltétlenül a zöld megoldás az, ami a motivációt adja. Bár napjainkra minden vállalat szívesen hangoztatja, hogy mennyire sokat tesz a környezetért, többnyire nem erről van szó. A bevezetett környezetbarát változtatások vagy kötelezőek, vagy azért történnek, hogy a vásárlók szívesebben és a konkurenciát háttérbe szorítva az adott cég mellett tegyék le a voksukat, ott vásároljanak.

Összességében azonban ezekkel a lépésekkel a bolygó és a klíma is jól jár (bár néha csak hosszabb távon), így kifejezetten örülünk nekik. A Renault most összefogott a Valeo Siemens eAtuomotive és a Valeo vállalatokkal, és közösen igyekeznek egy, a Renault igényeire szabott különleges akkumulátort kidolgozni és gyártani. Az új akksi különlegessége pedig abban rejlik, hogy nem tartalmaz ritkaföldfémeket.

A nevükkel ellentétben és egy kivételtől eltekintve a ritkaföldfémek igen gyakoriak, de a felhasználásukhoz komoly környezeti terhelést generálva kell őket kitermelni. Ez pedig aggályos környezetvédelmi szempontból. De ahogyan azt említettük, a profit a mozgatórugó, ez ebben az esetben is igaz. A kérdéses anyagok túlnyomó többségében Kínából származnak, mely az árak és az elérhetőség tekintetében is kiszolgáltatottá teszi a gyártókat, ez pedig profitkiesést okozhat.

A Renault elképzelése révén ez a helyzet megváltozhat, és ami nagyon nem elhanyagolható, olcsóbban és környezet-barátabb módon állíthatóak elő az akkumulátorok. Ezzel pedig a vevők is jól járnak, így izgalommal vegyes várakozással tekint az autóipar és a vásárlóréteg a próbálkozásra.

lead kép és képek: shutterstock

akksiRenaultelektromosságenergiaalapanyag