Május 27. Hétfő, Hella

Vezeték nélküli gyorstöltés elektromos autóknál is

null

Azelektromobilitásterjedése egyre gyorsabb világszerte. Az eladott új autók emelkedő hányadát adják a tisztán elektromos verziók, és bizony az a pont is egyre közelebb van, hogy a nagy gyártók közül sokan befejezzék a hagyományos üzemű autók gyártását. De a töltéssel még most is vannak gondok...

Hogyan?

Nem csak az jelent kihívást, hogy kevés a töltőállomás. Mert bár a városokban most már egymást érik a töltőpontok, ha hosszabb távra tervezünk, akkor bizony erősen utána kell nézni annak, hogy hova is megyünk, hol tudunk megállni tölteni, és mit is csináljunk abban a temérdek időben, míg azakksifeltölt.

kép: autoevolution.com

Mert bár egyre nagyobb hatótávot kapunk, vagyis a hosszabb távú utazások is tökéletesen kivitelezhetővé válnak, sajnos a töltés sebessége még most sem olyan, amilyennek lennie kéne. Még a legmodernebb verzió is nagyjából 8-10-szer annyi idő, mint tele tankolni egy hagyományos autót.

Indukció

Nagy könnyebbséget és hatalmas fejlődési lehetőséget tartogat az az elképzelés, mely vezeték nélkül töltené az autókat, az indukciót használva. Ezzel ugyanis akár menet közben is működhet a töltés, dea parkolóban sem kellene a töltőoszlopokra várni.

kép: techbriefs.com

Az Oak Ridge National Laboratory a VW csoporttal karöltve kísérletezik a megoldáson, hogy a vezeték nélküli töltés teljesítményét feljebb tudják tornázni. Már most is 120 kilowattnál járnak, de legalább 300 kilowattig el kell jutni, hogy ömleni kezdjenek a befektetők - ekkora teljesítménnyel ugyanis 10 perc alatt 80 százalékra lehessen tölteni a Porshe Taycan akkumulátorát, mely a kísérletben résztvevő autótípus.

Külön jó hír, hogy a vezeték nélküli töltés közben nem veszítünk sok áramot, hiszen a töltés hatékonysága már most is 98%-os, vagyis az energiaveszteség semmivel sem több, mint a kábeles töltés esetében. Hogy a rendszer mikorra éri el a kívánalmakat egyelőre nem lehet tudni, de amikor megtörténik, kiszélesedik a lehetőségek köre, ami azelektromobilitásterjedésére is jó hatással lehet.

lead kép: greencarreports.com