Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Elkészült végre a kobaltmentes akksi is!

null

Azelektomobilitásterjedése megállíthatatlan, és ez nagyon jó hír lehet a klímavédelem szempontjából is - már persze ha az elektromosságot tiszta, megújuló forrásból nyerjük ki. Azonban azelektromobilitásnakis megvannak a maga árnyoldalai, amikkel kénytelenek vagyunk számolni, és ez többek közt a kobaltéhség. Erre kínál most megoldást egy kínai startup.

Kobalt

A lítium-ion akkumulátorok elengedhetetlen kelléke ez a ritka fém, ebből készül a lítium egységek egyik elektródája. Bányászata azonban erősen környezetszennyező, arról nem is beszélve, hogy milyen emberi vonatkozásai vannak.

kép: electricbee.co

Jelenleg a világ legnagyobb kobalt beszállítója Kongó. Ez nagyon jó gazdasági lehetőséget jelent az ország számára, csakhogy ennek kihasználása igen sötét hozadékkal rendelkezik. Technikailag rabszolgamunkábanbányásztatjáka felnőttekkel és gyerekekkel a kobaltot, miközben ezzel saját egészségüket is roncsolják a bányászok.

A világ kobaltéhsége pedig egyre csak nő, amit azelektromobilitásmeg fog háromszorozni az évtized végére. Már persze abban az esetben, ha nem találunk valami más megoldástaakkumulátorok gyártásában.

Akkumulátor kobalt nélkül

Ha sikerül kiiktatni ezt a fémet a gyártás során, akkor ez egyrészt hatalmas lökést adhat az akkumulátorgyártásnak, másrészt komoly előrelépés lehet a környezetvédelem terén is. A kínaiSVoltnevű startup aShanghajiAutószalonon bejelentette: ez sikerült.

kép: honda.co.uk

Nem kis teljesítmény ez, hiszen ezzel a cég beelőzte a Teslát és az IBM-et is, de állításuk szerint nem csak áthidalták a kobalt jelentette gondot, de az akkumulátorok már 2023-tól gyártósorba is kerülhetnek. Hogy mennyi igaz a bejelentésből, azt nehéz lenne megállapítani, mindenesetre sokat elmond az a tény is, hogy a cég már most együttműködést alakított ki a szintén kínai Great Wall Motors-szal. Vagyis már a gyártó is megvan, aki alkalmazza majd az új akkumulátorokat.

Persze nem ez az egyetlen vonal, amivel a környezetvédelmi szempontok szerint foglalkozni lehet, hiszen nemrégiben a vas, valamint a nátrium alapú akkumulátorok terén is igen jelentős előrelépések történtek

lead kép: adhesivesmag.com