Június 20. Csütörtök, Rafael

Nemsokára hatalmas áresésen mennek át az elektromos autók

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Drágállja az elektromos autókat? Nem csodáljuk, nem éppen az olcsóságuk miatt lopták be magunkat a szívünkbe. De jó hírünk van, aBloombergNEF tanácsadói szerint komoly áresés előtt állunk ezen a téren!

Az elektromos jobb

Tudjuk, hogy jobb az elektromos autó, mint a hagyományos hajtású, hiszen nem fosszilis üzemanyagot használ (persze a kérdésbe erősen beleszól, hogy honnan is származik az áram, de a lehetőség a tiszta üzemre csak az elektromos vagy a hidrogén hajtás esetén áll fenn). Az árcédula, ami az autón fityeg azonban igencsak borsos, még akkor is, ha állami támogatást is igénybe veszünk hozzá.

kép: Igor Zakharevich-Dreamstime

Jelenleg egy elektromos autó nagyjából kétszer annyiba kerül, mint egy hagyományos hajtású modell. Ez persze egy elnagyolt összehasonlítás, hiszen a használt autók között az árszint még nagyobb eltérést mutat, és sok olyan elektromos modell is van, mely ugyan “olcsó”, de a hatótávja miatt igen nehéz kihasználni.

Az e-közlekedés ára erősen függ az akkumulátorok árától, a töltőállomásokon “tankolható” áram árától, valamit a gyártás költségeitől is. A háromból kettő azonban 2030-ra hatalmasat változik.

Jelentős áresés

Attól azért nem kell félni, hogy az árak nevetségesen alacsonnyá válnak, de jelentősen olcsóbb lesz az e-közlekedés. Két összetevő is árcsökkenést mutat, a gyártás és az akkumulátorok. Ez utóbbiak a fejlesztéseknek hála, míg előbbi a kiépülő gyártósorok miatt. Ráadásul egyre több ország jelenti be, hogy bizonyos területeiről egyszerűen kitiltja a hagyományos üzemű járműveket, korlátozza eladásukat, leszámol velük. Ez pedig komoly lökést ad a gyártásnak, ami az árakat lefelé nyomja.

kép: electrive.com

Az elemzők szerint 2030-ra az elektromos modellek ugyan annyiba fognak kerülni, mint a hagyományosak, ráadásul innen az olló épp az ellenkező irányba nyílik majd, vagyis egyre olcsóbbak lesznek az elektromos, és egyre drágábbak a hagyományos üzemű járművek.

Ha pedig több lesz az elektromos autó, akkor a töltőállomások árai is mérséklődni fognak, bár ennek megelőlegezésével is igen nagyot lehetne gyorsítani az átállás folyamatán.

lead kép: bnamericas.com