Június 18. Kedd, Arnold, Levente

A Volvo a gyártás során sem akar károsanyag-kibocsátást az üzemében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azt nem lehetmondani,hogy a Volvo nem mer nagyot álmodni. A magaspresztízsűmárka ugyanis egy igen érdekes és figyelemreméltócélt tűzött ki maga elé: 2030-ra tökéletesen klímasemleges modellekkel akarnak előrukkolni. De ez eddig is volt, nem?

Nulla és nettó nulla kibocsátás

A nagyvállalatok egyre-másra jelentik be, hogy a közeljövőben bizony nettó nulla károsanyag-kibocsátásban gondolkodnak. Ez nagyon jó hír, még akkor is, ha tisztában kell lennünk azzal, hogy a nulla kibocsátás és a nettó nulla kibocsátás távolról sem ugyan azt jelenti.

kép: bnamericas.com

A nettó nulla ugyanis igencsak nagy mozgásteret enged a fosszilis tüzelőanyagoknak. Egy autógyártó esetében arról van szó, hogy ha elektromos autókat gyárt, akkor a közlekedés szempontjából ugye nincs károsanyag-kibocsátás (persze ehhez megújuló forrásból kell nyerni az elektromosságot is). De amíg az autókat legyártja, tonnaszám pumpálja a levegőbe a káros anyagokat. Hogy hogyan mondhatja mégis azt, hogy nettó nulla a kibocsátása? Úgy, hogy a károsanyagokat kompenzálja. Ezt többféleképpen is megteheti, például erdőket ültet, leválasztja a légkörből, vagy a legegyszerűbb: szén-dioxid kvótát vásárol valaki mástól.Voila, máris nettó nulla a kibocsátás, miközben a gyárkéményein ömlik a füst.

Ki kell hangsúlyozni még egyszer, hogy már a nettó nulla is ezerszer jobb, mintha a megszokott rendszerben gondolkodnának a vállalatok, de a tényleges karbonsemlegességtől ez azért még messze van!

Tényleg nulla!

A Volvo elektromos autókat gyártó leányvállalata, aPolestarúgy kalkulál, hogy 2030-ra képesek lesznek olyan villanyautót létrehozni, mely teljes életútját tekintve nulla kibocsátású. Vagyis sem a gyártásnál, sem aműködtetésnél, sem a szervizelésnél nem kerül a légkörbe egyetlen grammnyi káros anyag sem. Nem kompenzálnak, nem elbújnak a megvásárolható szén-dioxid kvóták mögé, hanem valóban károsanyag-mentesen képzelik el a gyártást és a közlekedést.

kép: REUTERS-TT news agency

Persze azt a cég már most tudja, hogy nem lesz egyszerű a dolguk, hiszen ehhez még számtalan olyan megoldásra is szükség lesz, amivel egyelőre nem rendelkezik az emberiség. De persze a Volvo sem viszi vásárra a bőrétakármiért, vagyis a kijelentésnek biztosan van alapja, ami szilárd lábakon áll - vagyis van remény arra, hogy valóban karbonsemleges gyártási és fenntartási folyamatokat legyünk képesek létrehozni!

lead kép: malaysia.news.yahoo.com