Június 25. Kedd, Bocsárd

Íme a bárhol gyorsan felállítható, napelemes elektromos autó töltőállomás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egyre és egyre jobban terjed azelekromobilitása városokban. Az elektromos kisautókhoz állami támogatást is lehet szerezni, és bár még így sem nevezhetőek olcsónak, de a környezettudatosság és a divat jegyében egyre több fogy belőlük.

Hátrányok

Persze nem minden arany, ami zöld, és az elektromos autóknak is vannak hátrányaik. Első közülük mindjárt a mobilitás. Na nem arról van szó, hogy egy elektromos autóval nem lehet akárhová elmenni, hanem arról, hogy ha már elmentünk, akkor hogyan is töltjük fel a járgányt, hogy vissza is tudjunk jönni.

kép: prnewswire.com

Benzinkút kis túlzással minden sarkon van, töltőállomás azonban nem. Ehhez ugyanis kell az áramellátás, és a megfelelő transzformátor is, hogy rendelkezésre álljon az energia a gyorstöltéshez is. Persze otthon mindenki töltögetheti az autóját, de ez nem nagy könnyebbség akkor, mikor vidéken autózva jelzi a rendszer, hogy bizony elfogy a hajtóanyag.

Mobil kút

A megoldást Kaliforniában találták meg a problémára. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen az USA egyik leggazdagabb állama erősen érintve van a klímakatasztrófa következményeiben, és öles léptekkel halad a zéró emisszió felé, hogy valamennyire kompenzálni tudja a durva hatásokat. Azelektromobilitás is hatalmas arányú a városokban, a vidéki terjedés azonban eddig akadályokba ütközött.

kép: electrek.co

AzElectrifyAmerica napelemes rendszerekkel oldja meg ezt a helyzetet, méghozzá rögtön nyolccal. A 4,28 kW-os, napkövető panelek segítségével, valamint a hozzájuk kapcsolt 32 kWh-ás akkumulátorokkal megoldható, hogy kényelmesen tölthető legyen az elektromos autó - bár a sebességén még van mit csiszolni.

Amiben azonban mindenképpen előremutató a lehetőség, hogy bárhol felállítható, ahol a napsütés ezt indokolja, nem kell hozzá trafó, vagy akár az elektromos hálózat közelsége. Ráadásul, ha ezeken a pontokon töltjük azautónkat, akkor valóban környezetbarát közlekedést valósíthatunk meg, hiszen itt biztosan nem egy szénerőmű, vagy egy földgázzal üzemelő áramtermelőből nyert energiát töltjük a járgányunkba, hanem tiszta forrásból nyerjük az üzemanyagot.

lead kép: electrek.co