Május 2. Csütörtök, Zsigmond

1000 km egyetlen feltöltéssel?

e-tech
2020. szeptember 02. 08:00
null

A villanyautók terjedésében és azok státuszszimbólummá válásában vastagon benne van a keze a Tesla-nakis. Erre büszke is a cég, és olyan újításokkal igyekszik az élvonalban maradni, amikre biztosan felfigyelnek.

Villanyautózás

Ma már nem lehet azt mondani, hogy az elektromos autózás csak a kiváltságosoké, mivel villanyautót már elfogadható áron is be lehet szerezni, sőt, a használtautó piacon is szép számmal megjelentek már.

kép: theverge.com

Az, hogy teljesítményben mit képesek produkálni, már egy egészen más kérdés. Hiszen egy alapvetően kicsi autó könnyebben megy el 200 – 300 kilométert egyetlen feltöltéssel, de egy nagyobb, családi méretű kocsi számára ez a teljesítmény már lényegesen nagyobb kihívás és persze drágább is.

Tény és való, hogy a Tesla messze nem arról híres, hogy autói a tömegeknek szólnának, hiszen áruk sokszor meghaladja egy csinosabb, főváros közeli családi ház értékét is. Azonban a cég vitathatatlanul élen jár a technológia fejlesztésében, elvégre nem sok villanyautó képes 500-600 kilométeres távot produkálni egyetlen feltöltéssel.

A következő lépés

ElonMusk, a Tesla első embere bejelentette, hogy a legújabb TeslaRoadster 1-1,5 éven belül kerülhet sorozatgyártásba. Ez ugyan nem egyezik az eredeti tervvel, mely 2020-ról szólt, de nem is akkora csúszás, mint amire sokan számítottak. És hogy miért olyan érdekes a Tesla sportautója? Nyilván nem azért, mert a családoknak megoldást jelent a közlekedésben, hanem azért, mertegyetlenfeltöltéssel 1000 kilométeres táv megtételére lesz képes, vagyis többet tud majd, mint egy benzines verzió.

kép: tesla.com

A vezetőség tisztában van azzal, hogy nem ez lesz a legeladottabb autójuk. Ennek két oka is van: egyrészt a sportautók nem olyan praktikusak, másrészt aRoadsterárcéduláján igencsak sok számjegy szerepel. Az autó azonban már most is státusznak számít, mivel 1.9 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, emellett pedig a megjelenése is igen elegáns. A piac számára pedig megint feljebb teszi a lécet, ami az olcsóbb villanyautók fejlődését is magával hozza, vagyis akármennyire is elérhetetlen sokaknak aRoadster, megjelenése mindenkinek jót tehet.

lead kép: carbuzz.com

klímaautóelektromostávolságTeslafeltöltés