Május 25. Szombat, Orbán

Már utasokat szállít az elektromos repülőgép!

null

Az utazás, a különböző kultúrák megismerése, az idegen tájak felfedezése olyasmi, amiről az ember nem mond le. Még akkor sem, ha tisztában van azzal, hogy mekkora terhelést is jelent ez a Földre nézve, hiszen a legtöbb ilyen helyet repülő segítségével érhetjük el. Így másik megoldást kell találni.

Repülés

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy mit is jelent a Földnek, és persze nekünk is az, ha a repülők tömegei nem ontják magukból azelégetettkerozinszármazékait. A levegő tisztább és frissebb lett, ami az egészségünkre és a környezetre is nagyon jó hatással van.

kép: youtube.com

A repülés az összes közlekedési mód közül a legnagyobb szennyezőként van jelen, vagyis megreformálásanagyon is időszerű. Csakhogy ez nem éppen egyszerű, hiszen egyrészt egy repülő borzalmasan drága, vagyis az átalakítása, pláne egy új típus összeállítása is brutális összegeket emészt fel. Kicsiben ugyan márlépeget az ipar, hiszenelindultaka fejlesztések az elektromos motorok alkalmazása irányába, illetve a valamivel több jóval kecsegtető hidrogén hajtás irányába is. De az utasok szállítására sok szakember szerint ezek a gépek még nagyon sokáig nem lesznek alkalmasak.

4 perc

A tézisek azért vannak, hogy cáfolni lehessen őket. Ezt tette most amagniXtechnológiai vállalat által épített, kizárólag elektromos meghajtású hidroplán is. Brit Columbiában, aFraserfolyón landolt a gép, a fedélzetén hat utassal, miutánvéghezvittetesztrepülését.

kép: cleantechnica.com

Összesen 4 percet töltött a levegőben, ami siralmasan kevésnek tűnhet, de ebben az esetben nem annyira az időtényező a lényeg, hanem az, hogy bizonyították, már alkalmasak a gépek az utasszállításra is. Ez igen nagy lépés, akár történelmi jelentőségű is lehet a repülés történetében, hiszen az Wright fivérek első repülése még ennél is sokkal rövidebb volt, mégis egy egészen új világot hozott el számunkra.

A cég nagyon büszke az eredményére, de persze azzal is tisztában vannak, hogy fejlesztések hosszú sora áll mégelőttük, de nagy valószínűséggel sokkal nagyobbat löktek előre az elektromos repülés lehetőségén, mint arra a legtöbben számítottak.

lead kép: cleantechnica.com