Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Nem minden arany, ami fénylik, még akkor sem, ha elektromos hajtású

e-tech
2019. szeptember 10. 12:00
null

A közlekedés környezetbaráttá tétele nem is olyan egyszerű, mint az elsőre gondolnánk, mivel olyan akadályokba is ütközhetünk, amivel előresenkinem számol.

E-közlekedés

Az elektromos autók terjedése az egész világnak jó. Persze ehhez az is kell, hogy a felhasznált energia megújuló forrásból származzon, és az akkumulátor részeit is megfelelően újra lehessen hasznosítani. De mindenképpen jobb fejlődési irány, mint a benzin, vagy a diesel. Azonban az e-autók drágák, nem egy átlag polgár pénztárcájához vannak egyelőre méretezve.

kép:theguardian.com

A városokban azonban adódik több lehetőség is, köztük a népszerű elektromos roller. Ezzel könnyen, gyorsan és egyszerűen lehet eljutni a célállomásra, ráadásul a dugó sem okoz gondot, vagyis tökéletes megoldás. Ennek megfelelően el is terjedtek a városokban, több megosztórendszerben, nagy népszerűségnek örvendve.

Nem minden arany...

Az e-rollerrel azonban van egy kis gond. Igen, népszerű, csak éppen nem annak lett alternatívája, aminek szánták.

Az ilyen rollerek alapvetően azzal a szándékkal kerültek a városokba, hogy az autózás megfelelő, gyors és kényelmes alternatívái lehessenek. A használók azonban zömmel nem az autósok közül kerülnek ki. Ők köszönik, továbbra is használják a kocsijukat, a rollerre pattanók pedig a sétálást és a biciklit váltják ki az önjáró eszközzel. Ez pedig baj.

A sétának és a biciklinek gyakorlatilag nulla az ökológiai lábnyoma, míg ez az elektromos rollerről nem mondható el. A lábnyoma ugyan kicsi, de így is jelentősen nagyobb, mint a kiváltott közlekedési módoké, vagyis a dolog nagyon félrecsúszott.

kép:tripadvisor.com.au

Ki vele

A megoldást az jelentheti, ha a rollereket nem a városon belüli, hanem az oda tartó forgalom számára kínálják alternatívának. Ez azonban kicsit döcögős megoldás, hiszen nagy távolságokra már nem alkalmas, vagyis csaka közvetlen elővárosokban,vagy a kertvárosokban működhet, de itt is sokkal jobb lehetőség a bicikli. Az elektromos roller elgondolása jó, kivitelezése is okos, csakhogy olyan dolog alternatívája lett, amivel nem szabadna versenyeznie. A bicikli ugyanis nem csakökológiailaghelyes döntés, hanem az egészségünkre is jó hatással van, főleg, ha védett bicikliutakon tudunk tekerni.

lead kép:robbreport.com

biciklirollerautóelektromosembervárosközlekedés