Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Villamos-szerű kamionok lesznek a Német autópályákon?

e-tech
2019. május 12. 13:00
null

Bár nem elsőként, de májusban a német autópályán is elindult az a projekt, mely lehetővé tesz az elektromos töltést menet közben. Ehhez ugyan kamionnal kell közlekedni, és mindenképpen az A5-ös pályát kell igénybe venni, de a lehetőség adott, méghozzá 5 kilométeres szakaszon.

Alakul a helyzet

A németek igencsak élen járnak a megújuló energiák használatában, így nem csoda, hogy abban is igen gyorsan haladnak, hogy a tiszta energiát tiszta közlekedésre is használni tudják. Ennek megfelelően az A5-ös autópályánLangen/MörfeldenésWeiterstadtközötti szakaszon felszereltek egy felsővezetéket, mely alkalmas arra, hogy azon keresztül a teherautókat menet közben tölteni lehessen.

kép:phys.org

Ehhez ráadásul nem kell, hogy kizárólag elektromos üzemű legyen a jármű, a hibrid verziókat is minden további nélkül lehet tölteni vele. Ehhez nem is kell más, mint egy, a villamoséhoz hasonló áramszedő, melyet a jármű menet közben kienged. Ez ráadásul automatikus, hiszen egyszenzoros érzékelőgondoskodik erről. Észleli a vezetéket, kiengedi az áramszedőt, és megkezdi a töltés anélkül, hogy ehhez akár csak lassítani is kellene.

Nem olcsó mulatság

A beruházást a német környezetvédelmi hatóság állja, melynek összköltsége mintegy 14,6 millió euro. Itt ráadásul még nincsen vége, hiszen további szakaszokat is fel akarnak szerelni hasonló felsővezeték rendszerekkel, hogy a töltés minél több helyen egyszerűen megoldható legyen. A projekteket pedig szintén a környezetvédelmi hivatal fizeti, ezek összköltsége pedig 50 millió euro körül mozog.

kép:edition.cnn.com

A már elkészült szakaszon összesen 5 cég teherautói közlekednek majd tesztüzem-szerűen (persze más autók is haladhatnak a sávon, ám áramszedő nélkül a töltést nem fogják tudni megoldani). A tesztüzem végén pedig, amennyiben a rendszer beváltja a hozzá fűzött reményeket,németországszertefelszerelik az autópályákat adott, megfelelően forgalmas szakaszait a felsővezetékekkel, így pedig jelentősen csökkenthető a teherfuvarozás károsanyag - kibocsátása.

Nem aNémetekaz egyetlenek és nem is az elsők, akik hasonló lehetőségekkel próbálkoznak, néhányról már mi is beszámoltunk. A haladás közben elérhető akkumulátortöltés igen nagy lökést adhat az elektromos autók, köztük is az elektromos kamionok terjedésének, hiszen így nem kell órákat várni arra, hogy az ember továbbmehessen, súlyos összegeket veszítve a késlekedésért.

lead kép:electrek.co

áramkamionelektromosemberenergiaakkumulátorautópálya