Június 24. Hétfő, Iván

Jönnek a Toyota elektromosai

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Szinte minden autógyártó kijött már a maga elektromos meghajtású modelljével, persze ha a célközönséges is megengedhet magának ilyesmit. A kivétel ez alól a Toyota, ahol rengeteg a hybrid, de teljesen elektromos meghajtással nem találkozhattunk. Eddig.

Miért várt ilyen sokat

A Toyota nem azért várt ennyire sokat az elektromos hajtással, mert nem volt elég felkészült, vagy nem volt meg a kellő tőkéje. Az ok egyszerűen az, hogy a cég vezetése másban látta az előrelépést, már alternatív hajtást gondoltak világhódítónak.

kép:meridianenergy.co.nz

Az ő elképzelésük szerint a hidrogén hajtás lesz a jövő, legalábbis sokáig ezen az állásponton voltak. Az igazság az, hogy ez nem is volt rossz vonal, hiszen több szempontból is működőképes lett volna az elképzelés. Az elektromos autók gyártása igencsak drága dolog, a hidrogénhajtás valamivel olcsóbb, persze csak akkor, ha már működik a tömeggyártás. Az igazi előnye azonban a töltőhálózat. Az ugyanis kis átalakítással megoldható, hogy a benzines, gázolajos kutakon hidrogént is lehessen tankolni.

Ellene szól, hogy a hidrogén kezelése az embereknek egyelőre ismeretlen, így pedig kifejezetten veszélyes, valamint az is, hogy a gyártók többsége az elektromos modell mellett tette le a voksát. A Toyota egy darabigkitartott, de most végre beadta a derekát.

C-HR és Izoa

Ahogyan azt a szakember várta, a C-HR/ Izoa modellek kapják meg a várva-várt teljesen elektromos hajtást, vagyis a Toyota nem aprózza el, rögtön SUV-val ugrik neki a mezőnynek. Az árakról és a paraméterekről egyelőre nem érkeztek adatok, de az már biztos, hogy az európai piacok csak a nyálukat csorgathatják, mivel az újítások a kínai színpadon kezdik meg táncukat. Hogy mikor érkeznek meg az öreg kontinense, azt egyelőre nem lehet tudni, ez biztosan attól is függ, hogyan teljesítenek Kínában.

kép:medium.com

Ahogyan a kezdés is erős, úgy a folytatás is annak ígérkezik. A cég ugyanis ha már belekezdett, akkor felturbózza az eseményeket, és 2025-ig még 9 testvért terveznek a villanyautójuknak. Ez a lépés sem meglepő, főleg, ha tartani akarják a versenyt a Volkswagennel, ahol nemsokára – legalábbis az ígéretek szerint – minden egyes modell elérhető lesz elektromos változatban.

lead kép:laundryledger.com