Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Íme a következő lépcsőfok az elektromos autózásban

e-tech
2019. április 13. 15:00
null

Mi lehet a fejlődés következő lépése ha az elektromos közlekedést nézzük? Mindenképpen az árak csökkenése, valamint a teljesítmény növelése. De emellett is vannak még lehetőségek, amiket érdemes komolyan venni.

Töltés, hatótáv, design

Szinte nincs is olyan ember, aki ne lenne többé – kevésbé ár érzékeny, ha a vásárlásról van szó. Hajlandóak vagyunk többet fizetni valamiért, ami egy nemes ügyet is szolgál, de elvárjuk, hogy az igényeinket kielégítse.

Így van ez az elektromos autókkal is, mivel azok ára egyelőre kifejezetten borsos. Ha pedig találunk az elfogadható kategóriában autót, akkor annak méretével, hatótávjával, vagy designjával van gond. Ez persze változni fog az évek alatt, hiszen a kínálat egyre szélesedik, így az árak egyre alacsonyabbak lesznek.

kép:autozeitung.de

Fontos azonban foglalkozni a töltéssel is. Amíg egy elektromos autó teljes töltése akár órákat is igénybe vesz, addig nem lehet komoly vetélytársa egy olyan járműnek, amit három perc alatt teljesen fel lehet tankolni.

Versenyelőny

Ugyanakkor lehet, hogy egy elektromos autót sokáig tart feltölteni, de mi van akkor, ha lehetőségünk van arra, hogy menet közben, vagy a parkolás során, mindenféle segítség nélkül lehessen tölteni? Az már komoly versenyelőnyt jelenten.

Ezen dolgozik a Sono Motors, mely nemsokára kereskedelmi forgalomba hozza első teljesen elektromos meghajtású autóját. Ez még nem lenne olyan nagy szó, de ha azt is hozzátesszük, hogy a kaszni napelem, akkor más egészen jól hangzik a dolog.

kép:techxplore.com

Egyelőre az integrált, vagyis szinte észrevehetetlen (legalábbis bizonyos szögekből) napelemek egy nap alatt 34 kilométer megtételéhez elegendő energiát képesek megtermelni, de ez csak a kezdet. A napelem technológia fejlődése, és persze a növekvő igények megteremtik a feltételeit annak is, hogy képesek legyünk olyan autókat létrehozni, melyek már képesek 500-600 kilométer megtételére elegendő energiát termelni a napsugárzásból. Így pedig az elektromos autózás egy egészen új, minden szolgáltatótól független verziója is megvalósulhatna, ami nagy lökést jelentene a piacnak.

A Sono Motors autója nem a legszebb, és valószínűleg nem is a legjobb, de nem is ez a lényeg, hanem az, amit képvisel. Ráadásul a fejlesztők állják a szavukat: 2017-ben, amikor bejelentették, hogy mivel is foglalkoznak, azt üzenték, két éven belül a piacra is kerül a napelemes autójuk. És most nagyon úgy tűnik, hogy ezzel semmi gond nem lesz, és még csak nem is lesz olyan vészesen magas az ára, mivel azt 25500 euró körülire teszik. Plusz jó dolog, hogy az autó képes lesz az energiát megosztani, vagyis ha egy bajbajutott elektromos meghajtású kocsival találkozunk, a mi autónk energiája segíthet az elakadtakon is.

lead kép:sonomotors.com

klímaautóelektromoshatótávnapelemenergia