Június 19. Szerda, Gyárfás

Nem hasít annyi elektromos autó, mint szeretnénk…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Amikor a megújuló energiaforrások terjedéséről van szó, akkor a legtöbb esetben Németországot szoktuk említeni, hiszen esetükben a napelemes és szélerőmű rendszerek terjedése kiemelkedő. A közlekedési szokások átalakulása azonban nem olyan gyors, mint szeretnék.

Küzdelem

Az energiavállalatok már most 16100 töltőállomást üzemeltetnek német területeken, melyek 12%-a gyorstöltő. Igaz, nem mindegyik kút egészen nyilvános, ám elérhetőek, és ez a lényeg. Ennek ellenére a egy – egy töltőállomásra most csupán néhány autó jut. Ez pedig meglepő, tekintve a Németek elkötelezettségét a megújuló források felé.

kép:reddit.com

Az országban jelenleg 150000 elektromos autó üzemel, ami nem rossz adat, de azért nem is olyan jó, tekintve, hogy tavaly 3.2 millió autót helyeztek forgalomba. Az e-autók terjedése ellen a hagyományos gyártmányok is kézzel lábbal harcolnak, hiszen egyre erősebb, egyre takarékosabb modellekkel állnak elő a gyártók, melyek ára rendszerint jóval megfizethetőbb, mint a nulla emissziós verzióké.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne gyarapodna a töltők száma folyamatosan. Hogy miért építik ezeket a cégek, mikor a fenntartásuk most még biztosan veszteséges? Azért, mert a jövőre építenek, és a jövő az e-autózásé.

Nem terjed olyan gyorsan

A vártnál sajnos lényegesen lassabban terjed az elektromos meghajtás az utakon, mint ahogyan azt a gyártók, a tudósok, és a klímáért aggódók várnák. Ennek a fent említett okok mellett egyszerűen az áll a hátterében, hogy a mai elektromos modellek messze nem tekinthetőek olcsónak.

kép:reuters.com

A megfizethetőbb árakkal rendelkező kivitelek pedig nem kínálnak olyan variációs lehetőségeket, melyeket ugyanolyan árú, de benzines, vagy dízel verziójú versenytársaik. Egészen egyszerűen: a jelenlegi piac nem képes kiszolgálni a nagyközönség igényeit, egyelőre csak egy szűkebb régióra képes koncentrálni.

A német elektromos cégek derűlátása persze nem ostobaság, hiszen a lehetőségek folyamatosan bővülnek. Egyre erősebb, és messzebb jutó elektromos autókat dobnak piacra, és a külföldi szereplők megjelenésével az árverseny is erősen kiéleződik. Mindemellett pedig a napelemes házi rendszerek terjedése is jó hatással van az e-autózásra, hiszen így technikailag a töltést is meg tudjuk oldani házon belül.

lead kép:insideevs.com