Június 13. Csütörtök, Anett

Kérjük vissza a javíttatás lehetőségét!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Önnek is van tévéje? Mosógépe? Hűtője? És ugye azzal is tisztában van, hogy nagyon nem szabad megszeretni ezeket a készülékeket, mert 4-5 év alatt beadják a kulcsot. A javíttatásnak esélye sincs, hiszen egész egyszerűen nem úgy gyártották őket, hogy ez megoldható legyen, így jöhet a kuka, és az új gép vásárlása, akár hitellel is, hiszen szükségünk van rá.

Tervezett elévülés és javítás

Sokan tisztában vannak a tervezett elévülés fogalmával, ami már önmagában is igencsak felháborító dolog. Az sem ad okot a körtáncos ünnepségre, hogy ez a bizonyos elévülés egyre rövidebb idő alatt következik be, de az egyenesen elkeserítő, hogy a javíttatásnak esélye sincs.

science.howstuffworks.com

Az ember spórol, és megvesz egy olyan tévét, amire rég vágyott, majd, gyakorlatilag abban a pillanatban, amikor a jótállás lejár, a képernyő becsíkozódik és a gyártó közli: javíthatatlan, vegyen másikat. De ez igaz azoknál az eszközöknél is, melyek nem annyira a luxust szolgálják, vagyis a hűtőknél és mosógépeknél. Nem is beszélve a laptopokról, telefonokról, más elektronikai eszközökről. Hogy mennyire romlik a helyzet azt jól mutatja, hogy 2004 és 12 között 3.5%-ról 8.3%-ra nőtt azoknak a háztartási nagygépeknek az aránya, melyek 5(!) éven belül mentek tönkre, és persze melyeket javítani sem lehetett.

Miért nem javítunk?

A kérdés jó, a válasz egyszerű: a pénz miatt. Jobban jár a gyártó, ha új gépet veszünk, ezért eleve úgy építi a készülékeket, hogy azokat sokszor még csak szétszedni sem lehet sérülés nélkül, de alkatrészt ne is keressünk, azt ugyanis senki nem gyárt.

Ezzel a gonddal a társadalom és a fogyasztók régóta tisztában vannak, a politika pedig mostanra eljutott oda, hogy hajlandó foglalkozni vele. Ráadásul kezdetnek is igen komolyan, drasztikus lépésekkel. Az Unió és több USA tagállam politikusai azon dolgoznak, hogy egy olyan törvényi keretrendszer hozzanak létre, mely a gyártókat kötelezné arra, hogy hosszabb időre tervezzék a készülékeket, valamint arra is, hogy alkatrészekről, és a javíttatás lehetőségéről is gondoskodjanak.

copyblogger.com

Persze lukak egyelőre bőven vannak az elképzelésekben (például, hogy mennyire kell rendelkezésre bocsátani a leírásokat és az alkatrészeket a független szervizeknek – ha nem akkor a gyártó dönt a termék „javíthatatlanságáról”), de mindenképpen üdvözlendő, hogy legalább már foglalkoznak a problémával. A törvénytervezetek ellen szól azonban például az, hogy milyen hatással lennének az innovációra. Hiszen nem biztos, hogy az ember megvenné a legújabb iPhone-t, ha az egyel régebbi is javítható, és még évekig használható maradna.

lead kép:footage.framepool.com