Június 16. Vasárnap, Jusztin

Energiatárolás veszteség nélkül évekig – ma már lehetséges

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Komoly előrelépést élhetünk meg az energiatárolás terén, ami ráadásul agy közbe eső állomást is kiiktat. Ehhez pedig, ha minden megfelelően működik, akkor nem is kell többet várni, mint 10 év.

Energiát könnyen

Az ma már egyértelmű, hogy az energiát olyan forrásokból kell kinyerni, melyek folyamatosan megújulnak, és károsanyag kibocsátás nélkül hasznosíthatóak. Az energia tárolása egy kicsit más tészta. Bár már ma is meg tudjuk oldani ezt a feladatot, sőt, hosszú évtizedek óta képesek vagyunk rá, van vele némi probléma. Jelesül az, hogy a módszereink hatékonysága igen alacsony fokú, rettenetesen sok hulladékkal jár, amelyeket ráadásul különleges módon kell tárolni, és megsemmisíteni. Ez utóbbira sokszor nem kerül sor, így erősen szennyező, veszélyes anyagok szivárognak belőlük, melyek komoly környezetkárosító hatással is rendelkeznek.

kép:niagarahealth.on.ca

Ráadásul a rendszer két komponensű: egyrészt szükségünk van egy egységre, mely képes kinyerni az energiát, másrészt szükségünk van egy tárolóra. Ez a költségeket, az anyagigényt és a keletkező hulladék mennyiségét is megemeli, vagyis lehetne rajta javítani.

Egyszerre gyűjt és tárol

Svéd tudósoknak sikerült létrehozni egy olyan folyadékot, mely leegyszerűsíti az energia útjáét, ráadásul hatékony, és még csak hulladékot sem termel.

A szén, hidrogén és nitrogén molekulákból álló folyadék reagál a napsütésre. A reakció során a molekulák átalakulnak, ezzel pedig megkötik a fényben rejlő energiát. Sőt, a folyadék megőrzi ezt az energiát akkor is, ha szoba-hőmérsékletűre hűl, méghozzá akár 18 évig. Újra kinyerni belőle pedig szintén egyszerű, nem kell hozzá más, csupán egy katalizátor, mely jelen esetben a kobalt.

kép:eni.com

A folyadék az energiát hő formájában képes visszaadni, melynek felső hatása nagyjából 110°C. a kutatók azt is előirányozták, hogy az újítás akár 10 éven belül is kereskedelmi forgalomba kerülhet, hiszen igen egyszerű, és gyorsan lekövethető folyamatról van szó. Ha pedig így lesz, akkor a lakások, és más épületek fűtése, meleg víz ellátása sokkal egyszerűbben és hatékonyabban oldható meg, mint eddig, kevesebb ráfordítással, és persze károsanyag kibocsátástól mentesen. Arról nem szól a fáma, hogy a folyadékból az energia elektromosság formájában is visszanyerhető-e, de nagy valószínűséggel ezzel is foglalkoznak, hiszen így teljes lehetne a kör.

lead kép:youtube.com