Június 21. Péntek, Alajos

Energiát tekernek a hollandok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hollandiának különösen erős érdeke fűződik ahhoz, hogy lelassítsa, megállítsa a klímaváltozás folyamatát, hiszen lakosságának jelentős része a tengerszint alatt elhelyezkedő területeken él. Éppen ezért minden olyan megoldás érdekes lehet számukra, mely tiszta, megújuló energiát szolgáltat.

Adottságok és lehetőségek

A holland területek többnyire sík vidékek, még egy dombot sem nagyon lehet látni. Nem csoda hát, ha a hollandok előszeretettel pattannak biciklire. Ez azt is eredményezi, hogy az országban kiterjedt és nagyon jó állapotú bicikliutak vannak, és nem utolsó sorban ez a mozgásforma az egészség megőrzéséhez is hozzájárul.

kép: S-PARK

Guillaume Roukhomovsky és Blaž Verhnjak szintén nagy kerékpár rajongók, és úgy gondolták, több is lehet a kétkerekűben, mint amennyit eddig kihasználtunk belőle. Hiszen a folyamatos tekerés, a kerekek forgó mozgása energiát is generál. Ezt már tudtuk, Jedlik Ányos dinamójának elvén működő biciklis lámpával sokan büszkélkedhettünk gyerekként, ám valamiért eltűnt ez a nagyon is használható rendszer. A két feltaláló kicsit újra gondolta a lehetőségeket, és megalkotta a közösségi energiatermelés egy új válfaját, mely egyszerűen a közlekedésből nyeri a tiszta energiát.

Kétkerekűre fel!

A kezdeményezéshez elengedhetetlen, hogy sokan biciklizzenek, és az is, hogy első kerék gyanánt egy különleges kialakítású darabot válasszanak. A találmány lényege, hogy a forgás és tekerés, valamint a fékezések energiáját képes eltárolni. Egy szintén speciális kialakítású biciklitárolóba letéve a drótszamarat, az első kerék tárolója csatlakozik a rendszerhez, és leadja az energiát.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha 30 ember él egy kis társasházban, és mind biciklivel jár, valamint megtesznek napi 3.6 kilométert, akkor a megtermelt energia 1 kwh lesz. Ez így elsőre nem tűnik valami soknak, de azt is tegyük hozzá, hogy Hollandia a biciklik otthona, és csak Amszterdamban napi kb. 2 millió kilométert tekernek az emberek. Ha mindenki ilyen biciklit használna, az bizony naponta 19500 kWh energiát jelentene (összehasonlításul: hazánkban 2016-ban az átlagos éves áramfogyasztása egy háztartásnak nagyjából 2100 kwh volt)

Nyilván nem ez a lehetőség oldja majd meg az energiakérdést, de egy társasház életét nagyban megkönnyítheti, hiszen az emberek mindenképpen használják a kerékpárjukat, akkor pedig miért ne nyernék vissza a termelődő energiát. Hiszen így a közös helyiségek világítása, fűtése tökéletesen megoldható, ami jelentős költségcsökkentő tétel lehet egy évben, nem utolsó sorban pedig így az emberek tevékenyen is hozzájárulhatnak a klímaváltozás elleni harchoz!

lead kép: S-PARK