2023. február 1. szerda
Ignác

Májusi népi megfigyelések

Májusi népi megfigyelések

Május 1. - Fülöp napja: ha ezen a napon hűvös és esős az idő, akkor középszerű lesz a termés, ha pedig meleg és száraz, akkor bőséges.

Május 12-14. - Pongrác, Szervác, Bonifác napja: ők a méltán híres fagyosszentek. Jóslatuk rímbe foglalva: „Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz”. A néphit szerint ezek a napok erős, fagypont alatti lehűlést hoznak. Ennek alapja az lehet, hogy május 11-e után a tapasztalatok szerint viszonylag nagy az esélye sarkvidéki hideg légtömeg betörésének, és az ezzel járó éjszakai fagyoknak. Bár nem minden évben válik be ez a megfigyelés - sőt, van amikor pár nappal a fagyosszentek előtt vagy után érkezik a hideg - idén pont átélhettük a jóslat beválását. Olyannyira, hogy holnap reggel a derűs tájakon talajmenti fagy is lehet!


Pongrác napi esőre egyébként úgy tartják, hogy kifejezetten jó a mezőnek, de ártalmas a szőlőnek.

Május 25. - Orbán napján "kívánatos az eső, mert az ígér jó termést". Erre a napra szintén fagypont közeli lehűlést jósol a néphit.

Május 28. - Az Emil napján hullott eső "haszontalannak számít".

További általános, sokat emlegetett jóslat szerint a "májusi eső aranyat ér", és "ha május hava nedves, akkor a következőkben szárazság lészen".

Lead kép: Végh Eszti

Ezek is érdekelhetnek