2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Virágok a tányéron, ízletesen

2020. augusztus 16., 14:00
Virágok a tányéron, ízletesen

Sokak otthonában a virágok a legfőbb ékek közé tartoznak, melyet gondosan ápolnak, nevelnek. Mivel nagyon mutatósak, akár a tányérunkra is kerülhetnek, és nem csak díszítőelemként. Néhányuk ugyanis emberi fogyasztásra is alkalmas, ráadásul igen ízletesek is! 

Levendula 

Talán a legismertebb és a legtöbbek által fel is használt virág az a levendula, mely ugyanúgy használható díszítésre, mint ízesítésre is. Jellegzetes aromát kölcsönöz italoknak, süteményeknek is. Lehet belőle készíteni limonádét, kekszeket (remekül passzol a citromos ízvilághoz), süteményekbe krémekhez (pl.: levendulás mascarpone krém). Arra kell csupán figyelni, hogy ne használjunk belőle nagyon sokat, máskülönben túl intenzív lesz az íz. 

kép: George M. Groutas

Bodza virág 

A bodza virágából nem csak ízletes, frissítő szörp vagy tea készíthető (kizárólag a kellemes illatú, fekete bodza ehető). Fehér, sárgás virágát palacsintatésztában könnyen ki lehet sütni- ezzel finom különlegességet varázsolhatunk a tányérra (jól harmonizál pl.: az eper dzsemmel). Süteményekhez is bátran adhat bodzát (aromásabb, ha szörpként teszi hozzá a tésztájukhoz), melynek tetejét bodzavirággal is díszítheti. 

Rózsa 

A rózsa sokak kedvenc virága, mely ugyanúgy megtalálható a kertekben, mint vágott virágként a lakásban, vázában. Színes szirmait sokan használják ételek díszítéséhez, ám ha többet tud leszedni, úgy készíthet belőlük pl.: lekvárt (gyümölcshöz hozzáadva), hozzáadhatja salátákhoz, de akár egy egyszerű muffint is feldobhat vele úgy, hogy hozzákeveri a tésztájához  (még jobb, ha rózsavizet is használ) 

Szegfű 

A szegfű igen népszerű virág, mely gyakran megtalálható kertekben, dézsákban is. Színes szirmai illatosak, édesek, így remekül illik gyümölcsös süteményekhez, gyümölcslevesekhez. Díszítéshez, cukormázhoz szórva igen mutatóssá teszi finomságainkat. 

 

 

Százszorszép 

Az apró fehér virágú százszorszép rendkívül elterjedt, vadon is sok helyen megtalálható. Kevesen tudják, hogy gyógynövény, emésztésserkentő, köhögéscsillapító is egyben. Nyersen és főzve is fogyasztható. Levelét legtöbbször salátához adják. Virága is ehető, bár azt leginkább díszítésre használják. 

kép: motherearthliving.com

Bársonyvirág 

A bársonyvirág - azaz a büdöske- kedvelt dísznövény, mellyel előszeretettel díszítik a közterületeket is. Elsőre az ember azt hinné, nem ehető, pedig Afrikában igen népszerű a konyhaművészetben.  Szirmai kesernyés ízűek, salátákat, gombaételeket, húsokat (főleg borjú, kecske) szoktak vele ízesíteni, de rizshez és egyéb köretekhez is bátran keverhető. Teaként is fogyasztható. 

Fontos! Csakis vegyszerektől mentes virágokat használhatunk a konyhában! 

lead kép: womansworld.com

Ezek is érdekelhetnek