2022. december 9. péntek
Natália

Végre egy jelentés, ami nem csak megijeszt, hanem megoldást is kínál

2019. október 14., 08:00
Végre egy jelentés, ami nem csak megijeszt, hanem megoldást is kínál

A legtöbb jelentés, melyek a Föld helyzetét elemzik a klímakatasztrófával kapcsolatban sajnos kicsit sem kecsegtetőek. Még az optimista elképzelések szerint is itt az ideje, hogy újraértelmezzük a társadalmunkat, hiszen az alapjaiban fog megváltozni a század végére. 

Mindennek vége? 

Sokszor és sok helyen lehet olvasni, hogy mii is fog történni, ha nem állítjuk meg a felmelegedést. A tengerszint emelkedése bekebelezi az alacsonyan fekvő területeket. A deltatorkolatok többsége eltűnik, ez komoly hatással lesz a mezőgazdaságra. A hőmérséklet emelkedése szélsőséges időjárási anomáliákat eredményez majd, melynek hatására a migráció jelentősen megnő, eddig soha nem látott méreteket ölt majd. A biológiai sokszínűség jelentősen megcsappan, mely akár az emberi faj kipusztulásához is vezethet. 

kép: theconversation.com

A legtöbb jelentés rámutat ezekre az összefüggésekre és arra is, hogy hol is tartunk az úton. Az eredményük pedig jobb esetben is depresszió, mert nem látjuk az alagút végén a fényt. Pedig van, csak ezt nem igazán emlegetik a jelentések. Valahogy az a legtöbből kimarad, hogy mit is kellene tenni. Nem olyan elnagyolt kijelentésekre gondolunk, mint hogy felhagyni a fosszilis energiahordozók használatával, hiszen ezt mind tudjuk. A mikénteket azonban nem igazán. 

HLP 

A Magas Szintű Bizottság a Fenntartható Óceángazdaságért (HLP) nevű szervezet is kiadott most egy jelentért, melyben azonban egy akciótervet is megfogalmaztak, üdítő ellentétben a többi apokaliptikus jelentéssel. Ez sem fest rózsásabb képet a helyzetről, azonban az óceánok szerepét hangsúlyozza, melyek a felmelegedés szempontjából kulcsfontosságúak.  

Az akcióterv rámutat arra, hogy sokkal nagyobb mértékben kellene kihasználni az óceánok energiáját árapály, illetve hullám erőművekkel. Meg kell szüntetni a károsanyag kibocsátással járó tengeri közlekedést, illetve helyre kell állítani a “kék szén” ökoszisztémákat, vagyis a mangrovemocsarakat, vagy éppen a tengeri fű mezőket. Felhívja a figyelmet arra, hogy a tengeri lények fogyasztása lényegesen kisebb terheléssel jár, mint az állattartás, így ennek részarányát jelentősen növelni kell az élelmezésben úgy, hogy közben szigorúan be kell tartatni a fenntartható halászat minden egyes elemét! És arra is rámutat, hogy a tengerek mélyén való szén-dioxid tárolás hatalmas lépés lehet a klímakatasztrófa megállítása terén, bár kiemeli, hogy ez a lehetőség még fejlesztés alatt van, és csak akkor használható, ha nem gyakorol hatást az élővilágra. 

kép: bbc.com

Ha azonban ezt az akciótervet a világ megvalósítja, akkor az olyan, mintha Kína egy csapásra zéró emissziós országgá válna, vagy egyszerűen lekapcsolnánk minden egyes szénerőművet a világon. Ezzel ugyanis éves szinten 11 gigatonna szén-dioxidot lehetne semlegesíteni, ami a kibocsátás ötöde! 

Hogy megmutassák, nem légből kapott információkra támaszkodnak, a HLP tagországok már most vállalásokat tettek. A Fidzsi-szigetek például vállalta, hogy 2050-re teljesen szénmentessé teszi a hajózási szektorát. Ausztrália 70 millió dollárral támogatja a fenntartható halgazdálkodásért és a megújuló óceáni energiatermelésért küzdő szervezetet, a Kék Gazdaság Kooperatív Kutatóközpontot, Norvégia 2030-ig megfelezi a belföldi hajózásból származó károsanyag - kibocsátását, Portugália pedig 2030-ra 10%ra növeli a hullám és tengeri szélenergia részarányát az ország energiatermelésében. És ez még csak a vállalások egy része. 

lead kép: econtalk.org

Ezek is érdekelhetnek