2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

Vége a tűzgyújtási tilalomnak, de most sincs elég eső

2022. április 28., 14:00
Vége a tűzgyújtási tilalomnak, de most sincs elég eső

Az utóbbi napokban – főleg a hétvégékre koncentrálva – eleredt az eső. Ez sokakat bosszant, de tény, hogy a természetnek már nagyon nagy szüksége volt némi csapadékra idehaza. Sajnos jelentős mennyiségről továbbra sem beszélhetünk, de az országos tűzgyújtási tilalom megszűnéséhez elegendő. 

Április 27-től Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben is megszűnik a tilalom, ezzel pedig már sehol nincsen életben a BM Országos Katasztrófavédelem által március 10-én kihirdetett tűzgyújtási tilalom.  

 

Ez azonban nem azt jelenti, hogy elegendő csapadék érkezett volna a tartósan vízhiányos időszakban, melyet a belügyminisztérium március 21-én hirdetett ki az ország egész területére. Sajnos a víz hiánya továbbra is gond, a felcsapó tüzek mennyisége azonban már nem indokolja a tűzgyújtási tilalom fenntartását. 

Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a hazai erdőtüzek mintegy 99%-ért egyértelműen az emberi hanyagság és nemtörődömség a felelős. Ez azt jelenti, hogy felelős viselkedéssel, némi odafigyeléssel a tüzek jelentős hányada megelőzhető lenne. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek