2022. június 26. vasárnap
János, Pál

Vége a tavaszi télnek

2022. április 5., 08:00
Vége a tavaszi télnek

Mire előráncigáltuk a télikabátot és a sínadrágot a szekrényből, mire lehoztuk a padlásról a gyerek vastag sapkáját, vízálló kesztyűjét és síruháját, addigra a hó el is tűnt, még egy jót szánkózni sem tudtunk. 

Sok helyen több centi hó érkezett, de az kifejezetten vizes volt, így sajnos nagyon sok területen a szánkózás már nem működött. Ellenben hóember született néhány. Túlélési esélyeik azonban minimálisak, sőt, még alacsonyabbak. 

Kedden ugyanis már határozott felmelegedéssel lehet számolni, a hajnali fagyok is odébbállnak, lassan valóban kiköltözhetnek a teraszra és a kertbe a fagyérzékeny növények is. A felmelegedés pedig mostantól előreláthatóan töretlenül folytatódik. 

 

Szerdán már több helyen is 20°C körüli értékeket mérhetünk, és a tavasz hőmérséklete lassan igazodni látszik a sokéves átlaghoz. 

Csapadék szempontjából is változik a helyzet. Bár még most sem sikerült sok helyen jelentős mennyiségű csapadékra szert tenni, nem is várhatunk ilyesmire a következőkben. A napsütést inkább csak északon zavarhatják meg felhők, záporok, és azok sem hosszú időre. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek