2022. június 28. kedd
Irén, Levente

Újabb erős ciklon közelít Európához

2020. december 18., 12:00
Újabb erős ciklon közelít Európához

Nem nyugszik az Atlanti-óceán északi része, és egy újabb ciklont ereszt Európa nyakára. Ezúttal is egy igen intenzív rendszerrel lesz dolgunk, mely bombogenezissel jött létre december 16-án. 

kép: severe-weather.eu

Az alacsony nyomású rendszer erős szeleket és sok csapadékot szállít, várhatóan pénteken érkezik meg az európai partokhoz. Landolása után a heves esőzések következtében villámáradások kialakulásának lehetőségére figyelmeztetnek a szakemberek. 

 

 

 

Portugália vizein pedig egy olyan jelenséget hozhat létre a ciklon, melyet már a hajósok a történelem előbbi szakaszaiban is megismerhettek. Akkor a szörnyhullám névvel illeték őket, hiszen a korabeli vitorlásoknak esélyük sem volt ellenük. A modern technológia ugyan sokat változtatott a hajózáson, ám a ciklon lehetséges velejáróit, a 15-20 méteres szörnyhullámokat a modern eszközökkel sem érdemes bolygatni. 

kép: Windy.com

A rendszer várhatóan pénteken éri el Írországot és az Egyesült Királyságot, majd péntekről szombatra megérkezik Spanyolország, Portugália és Franciaország területére is. 

kép: Windy.com

lead kép: Cira

 

Ezek is érdekelhetnek