2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Új-Zéland egyik szigetén durva viharrendszerre készülnek, a másikon 28°C és csendes idő ígérkezik

2023. január 14., 14:00
Új-Zéland egyik szigetén durva viharrendszerre készülnek, a másikon 28°C és csendes idő ígérkezik

Új-Zéland készül, mert Hale már a küszöbön toporog. A trópusi vihar végül a várakozásokkal ellentétben nem fejlődött ciklonná, de sajnos azt számtalan példán keresztül láthattuk már, hogy nem kell ciklonnak lennie egy viharrendszernek ahhoz, hogy komoly pusztítást végezzen.

 

kép: weatherwatch-assets.s3.ap-southeast-2.amazonaws.com

Hale várhatóan hatalmas mennyiségű csapadékkal és heves szelekkel érkezik a szigetországba, aminek következtében a helyiek kénytelenek lesznek felkészülni a villámáradások és a földcsuszamlások jelentette kihívásokra.  

 

 

 

A rendszer ezen felül külön próba elé állítja az északi sziget tengerparti lakosságát. Itt ugyanis 4-6 méteres hullámzással is számolni kell a partok közelében, mely azt eredményezi, hogy az esőn felül a tengervíz betörésével is kénytelenek lesznek foglalkozni az emberek. 

kép: reddit.com

Hale fenyegetése azonban a két nagyobb szigetből csak az északit érinti. A déli szigeten ezzel szemben igencsak kellemes az idő egy magas nyomású gerinc miatt. Január 8-án Hokitika 28,2°C-ot regisztrált, itt ráadásul az esőre sem mutatkozik sok esély. 

kép: NZ Herald

lead kép: poland.postsen.com

Ezek is érdekelhetnek