2022. december 1. csütörtök
Elza

Tornádójárvány az USA-ban - 20 tornádó 2 nap alatt

2022. március 24., 11:00
Tornádójárvány az USA-ban - 20 tornádó 2 nap alatt

Járvány sújtja az USA déli részét, pontosabban Texast és Oklahomát. Ez azonban most nem a vírus következménye, hanem egy sor zivataré, melyek szupercelákként ontják magukból a tornádókat. 

kép: AP Photo-Acacia Coronado

Március 21-én és 22-én összesen 20 tornádót jelentettek, melyek közül 19 Texas területén ért földet, egy pedig Texas és Oklahoma határán csapott le. A förgetegek közt erősebbek is adódtak, EF2-est már azonosítottak a szakemberek. 

A pusztítás az erősségnek megfelelően nagy. A tetőszerkezetek rongálása mellett komoly fennakadásokat okozott az is, hogy a tornádók egy része utak közelében csapott le, és autókat tolt el, vagy fordított az oldalára. 

 

 

Több helyen az áramellátás is megszűnt, mivel a felső-vezetékeket is megrongálta a szél. Néhány esetben magát a vezetéket tépte meg, néhányban pedig a kicsavart fákat hajította rá, így szüntetve meg az áramellátást. 

A tornádójárványban egy halálesetet jelentettek, és eddig 10 sérültről számoltak be a helyi hatóságok, ám a károk felmérése még folyamatban van. Ez egyrészt emelheti az előbbi adatokat, másrészt képet adhat arról, milyen erősségű szörnyekkel kellett számolnia a helyieknek. 

képek és lead kép: Jay Janner-Austin American-Statesman via AP

Ezek is érdekelhetnek