2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

Több, mint 900 mm csapadék Vietnámban 3 nap alatt

2021. szeptember 18., 14:00
Több, mint 900 mm csapadék Vietnámban 3 nap alatt

Világszerte megfigyelhetjük, hogy a hurrikánok és tájfunok, de még a gyengébb viharok is kifejezetten nagy mennyiségű csapadékot szállítanak, és azt viszonylag rövid idő alatt koncentráltan ontják a szárazföldre. 

kép: getty 

Erre jó példa lehet Franciaország is, ahol több, mint 200 mm csapadék érkezett egy három órás időintervallumban. De ez még csak meg sem közelíti azt a mennyiséget, melyet Vietnám kapott a Conson névre keresztelt vihartól. 

kép: VDMA

A rendszer szeptember 10 és 13 között mért adatok alapján több területre is 800 mm feletti csapadékmennyiséget hozott szinte egyszerre. A rekorder azonban Quang Ngai tartománybeli Binh Tan, ahol ebben a három napos időszakban 908 mm csapadékot regisztráltak. 

 

 

 

A heves esőzéseknek több sérültje is van, és bár a mentőalakulatok folyamatosan dolgoztak, két halálos áldozattal is számolni kellett, mindkettőt az áradó víz sodorta magával. 775 házat rongált meg a víz és mintegy 8000 hektár termést tett tönkre. 

kép: e.vnexpress.net

Ha pedig az irdatlan mennyiségű csapadék még nem lenne elég, Conson más meglepetéssel is készült Vietnám számára. A vihar ugyanis erős szeleket is hozott, melyek további 131 ház tetejét bontották meg, és a vízen reked hajósok életét is megkeserítették. Két hajó legénysége mentésre is szorult.  

kép: getty

lead kép: e.vnexpress.net

Ezek is érdekelhetnek