2022. november 27. vasárnap
Virgil

Svédországban mérték az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét Európában

2021. december 8., 14:00
Svédországban mérték az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét Európában

Nos, meleg éppen nálunk sincsen, hiszen mostanra bőven elfér a sapka, a sál és a kesztyű is a kabátok mellé, főleg a reggeli órákban. De ahogyan haladunk észak felé, a helyzet egyre csak fagyosabbá válik. 

kép: pixabay

Svédországban a tél idén már hozott egy - két kifejezetten hideg reggelt, de most, Naimakka mérőállomáson, Lappföldön, december 7-én reggelre –40,9 °C-ig zuhant a hőmérő higanyszála. 

Ez az adat már túl van a csípős kategórián, de itt még nem állt meg a dolog. Idehaza jellemzően a kora reggeli órák a leghidegebbek. Ez mindenhol így van, hiszen mikor a Nap megmutatja magát, de még nem melegíti fel annyira a levegő alsó rétegeit, akkor mérjük a legfagyosabb hőmérsékleteket. 

 

Naimakka területén azonban ebben az időben a nappal abban az értelemben, hogy a Nap is az égen tündököl mindössze egyetlenegy óráig tart. A napfelkelte dél körül alakul ki, ennek megfelelően ilyenkor van a leghidegebb. Az említett minimum ezért a hajnali órák után tovább esett. 

Végül -43,8 °C-on állapodott meg a hőmérséklet, ez pedig 1986 óta a mért leghidegebb hőmérséklet decemberben Svédországban, ráadásul Európa eddigi legalacsonyabb hőmérséklete, amit idén mérni lehetett. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek