2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

Sakktábla-elrendezéssel elképesztő mértékben javítható a napelemek hatékonysága!

2022. február 27., 14:00
Sakktábla-elrendezéssel elképesztő mértékben javítható a napelemek hatékonysága!

A napelem panelek teljesítményének növelése hatalmas előrelépés lehet a tiszta energiatermelés világában. És szükség is van rá, hiszen a mostani 20% alatti hatékonysági mutatók elkeserítően alacsonyak. A teljesítmény fokozásával a napelemek helyigénye is csökkenhet, áruk is alacsonyabb lehet a termelt energia függvényében, és persze meggyorsíthatják a zöld átmenetet is. 

Sokan sokféle megoldással próbálkoznak. Vannak, akik a hűtést igyekeznek megoldani, mások a felhasznált anyagokon változtatnak, akadnak olyanok, akik a paneleket rendezik más formációban, és olyanok is, akik a panelek méretének változtatásával érnek el egész jó eredményeket. 

 

A Yorki Egyetem egy igen érdekes közleményt tett nemrégiben. Ebben azt állítják, hogy egy panelen belül a cellák elrendezésének változtatásával lehet elképesztő teljesítménynövekedést elérni. Tanulmányukban a cellákat sakktábla-szerűen rendezték.  

Ez az elrendezés nem kivitelezhetetlen, még csak nem is nehéz, de sok más elrendezési lehetőséggel összevetve komoly előrelépést jelenthet. Számszerűsítve 125%-kal javul a panelek elnyelőképessége, ami elképesztő eredmény. Ez pedig nem csak a panelek árában mutatkozhat meg. Ennek köszönhetően a panelek vékonyabbak, könnyebbek és rugalmasabbak is lehetnek, vagyis sok fronton javíthat rajtuk az ötlet, ami a felhasznált alapanyagok és a környezeti lábnyom tekintetében sem mindegy! 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek