2020. március 29. vasárnap
Auguszta

Porvihar csinált éjszakát a nap kellős közepén Ausztráliában

2019. október 22., 12:00
Porvihar csinált éjszakát a nap kellős közepén Ausztráliában

Nem is egyszer olvashattunk arról, milyen pusztítással kellett számolni Ausztráliában a nyári forróság és a szárazság miatt. 

kép: express.co.uk

Az ökológiai csapássorozat mellett azonban nem szabad megfeledkezni egy másik, jelentős egészségkárosító hatással rendelkező meteorológiai jelenségről sem, a porviharról.  

kép: abc.net.au

Október 18-án is egy ilyen jelenséggel kellett szembenéznie a queenslandi Kingaroy városának, ahol 90 km/h-ás szélsebességgel érkezett a vihar, és másodpercek alatt sötétbe borította a területet. A porvihar ugyan sérüléseket önmagában nem okoz, de a szálló apró szemcsék belégzése komoly egészségügyi problémák kialakulásához vezet. 

A jelenség ráadásul nem egyedi, és azt sem lehet mondani, hogy időszakos. Az Ausztráliát sújtó aszályok egyre nagyobbak, így a területen egyre gyakoribbak az ilyen, vagy ennél is hevesebb porviharok. Mivel az esőzések a klímaváltozás miatt ritkulnak – az amúgy sem éppen csapadékban bővelkedő területeken -, így a helyiek kénytelenek lesznek alkalmazkodni a hasonló kíméletlen porviharokhoz. 

kép: adelaidenow.com.au

lead kép: sputniknews.com