2022. október 5. szerda
Aurél

Pamela komolyan fenyegeti Mexikót

2021. október 15., 14:00
Pamela komolyan fenyegeti Mexikót

A nagy trópusi viharrendszerek nem csak a mexikói öbölben pusztítanak. Tudjuk, hogy léteznek olyan területek is, melyeken egyszerűen ciklonnak nevezett viharok pusztítanak, vagy olyanok, ahol az ilyen rendszerek a tájfun megnevezést birtokolják. 

kép: thepigeonexpress.com

De a hurrikánok nem csak a mexikói öbölben születhetnek, vagyis nem csak azokat a viharrendszereket nevezzük hurrikánnak, melyek a Karib-térségben látnak napvilágot. A Csendes-óceán keleti régiójában is hurrikánok születnek. 

kép: NOAA-NESDIS-STAR GOES via AP

Most éppen Pamela a soros, ami Mexikóra jelent komoly fenyegetést. A viharrendszer egyelőre “csak” trópusi vihar formájában van jelen, de az előrejelzések alapján az egyik legnagyobb hurrikánná nő majd, mely ezen a területen az idei szezonban születni fog. 

 

 

 

Pamela nem csak a széllel és a csapadékkal támad, hanem a part menti vizek hullámainak felkorbácsolásával is. Ilyenkor több méteres hullámhegyek is kialakulnak, melyek benyomulnak a part menti településekre is. 

kép: Roberto Echeagaray-AP Photo

A vihardagály és a csapadék az előrejelzések szerint rendkívül nagy áradásokat válthat ki, vagyis az érintett területeknek már most fel kell készülniük Pamela fogadására. 

kép: Roberto Echeagaray-AP Photo

lead kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA, TW

Ezek is érdekelhetnek