2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Ötödével kevesebb élelmiszert termel a világ, mint 1960-ban, de nem szándékosan...

2021. május 3., 11:00
Ötödével kevesebb élelmiszert termel a világ, mint 1960-ban, de nem szándékosan...

A klímakatasztrófa és annak hatásai egy kicsit távolinak tűnnek a legtöbb embernek. Hiszen arról beszélünk, mi lesz az emberiséggel 2100-ban, vagy hogy a tenger szintjének emelkedése milyen hatással lesz. De kár lenne azt hinni, hogy a következmények még messze vannak, ugyanis már most küszködünk velük - és a helyzet csak romlani fog. 

Élelmiszer 

Az egyik legnagyobb mumus, mellyel riogatnak minket az élelmiszerbiztonság eltűnése. De hogyan is történhetne meg, hogy nem tudunk annyit termelni pusztán 2°C-nyi emelkedéssel? Hiszen az szinte semmi! 

kép: cdc.gov

Csakhogy ez a “szinte semmi” átalakítja az időjárást, szélsőségessé teszi azt, így a mezőgazdaság az aszályokból az áradásokban találja magát, és ez a hullámvasút egyre kevesebb teret enged a termelésnek. Emiatt pedig csökken a megtermelt élelmiszerek mennyisége, ahogyan arra a Marylandi Egyetem szakértőinek a Nature Climate Change tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya is rámutat. Ráadásul az adatok pontosabbak, mint az eddigiek, hiszen a számításoknál nem csak az időjárási tényezőket vették figyelembe, hanem a vizsgált növények köre is lényegesen szélesebb volt, mint a megszokott gabonaféléké. 

Az eredmény? Már most, napjainkban is ötödével kevesebb élelmiszert vagyunk képesek megtermelni, mint az 1960-as években. Hogy miért nem érezzük ezt? Mert a technológia fejlődik, és ez egy bizonyos pontig képes ellensúlyozni a veszteségeket. De nem a végtelenségig. 

 

Merre tovább? 

A népesség egyre csak nő, ennek megfelelően - még egy utópisztikus, egyenlő élelmiszerelosztással rendelkező világban is - növelni kell a megtermelt élelmiszerek mennyiségét. Ezt pedig a termőterületek növelésével lehet elérni, amihez több víz, több erdőirtás kell, ez pedig egy ördögi kört eredményez. 

kép: stock.adobe.com

Nyilvánvaló tény, hogy egyszerűen nem képes a bolygónk ennyi ember eltartani, vagyis a népességet mindenképpen csökkenteni kell. Ezzel párhuzamosan pedig olyan megoldások felé kell kanyarodni az élelmiszer termelésben, melyek nem csak fenntarthatóak, hanem kifejezetten alacsony a vízigényük, és helyet is csak minimális mennyiségben igényelnek - ráadásul ezt még csak véletlenül sem az időjárást is hatalmas mértékben befolyásoló erdőségektől veszik el! 

lead kép: fli.institute

Ezek is érdekelhetnek