2022. október 2. vasárnap
Petra

Nicholas kezdésnek fél millió embertől vette el az áramellátást az USA-ban

2021. szeptember 18., 11:00
Nicholas kezdésnek fél millió embertől vette el az áramellátást az USA-ban

Louisiana-ra rájár a rúd az idén, már ami a hurrikánokat illeti. Ida az államot telibe kapta, és olyan pusztítást rendezett, melynek mértéke a Katrina hurrikán okozta károkkal vetekszik. Most pedig kénytelen lesz a partjai mentén elhaladó Nicholas szeszélyeinek is kitennie magát. 

kép: Harris County Precinct 2-Twitter

A hurrikán ugyan nem ott, hanem Texasban ért partot, de igazán nagyra nem sikerült nőnie. Bár a hírekben sokat foglalkoznak vele, Nicholas meg sem közelíti Ida méreteit, hiszen mindössze 1-es kategóriájú hurrikánként ért partot szeptember 14-én hajnalban. 

kép: cnn

A sötétben a part menti településeken azért a kedélyeket erősen borzolta a néhol a 150 km/h-át is elérő széllökések zaja, ráadásul nem is csak a zajjal volt gond. A szél ugyanis Texas és Louisiana államokban összesen mintegy fél millió embert hagyott áramellátás nélkül. 

 

 

A vihar nem csak a villanyoszlopokat csavarta meg, hanem a házak tetejét is megbontotta, és a közlekedésre is rányomta a bélyegét. Ez utóbbi pedig továbbra is akadozhat, mert bár Nicholas gyorsan gyengül, és mostanra trópusi viharrá szelídült, haladása kimért, lassú. 

kép: nytimes.com

Ennek megfelelően irdatlan mennyiségű csapadékkal szórja meg a területeket, ahol csak elhalad, és ereje azért arra még elegendő, hogy potenciálisan halálos vihardagályt hozzon létre a part menti településeken. 

kép: Callaghan O'Hare - The New York Times

lead kép: abcnews.go.com

 

Ezek is érdekelhetnek