2021. július 28. szerda
Szabolcs

Nem sok jót ígér a friss klímajelentés - megkezdődött a végjáték

2020. szeptember 14., 08:00
Nem sok jót ígér a friss klímajelentés - megkezdődött a végjáték

Az IPCC, vagyis az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete kiadta a legújabb jelentését, melyet hosszú vita után a tagországok el is fogadtak. A jelentésben a tudósok kifejtik, hogy jelenleg már a végjáték zajlik, nincs sem több időnk, sem több lehetőségünk halogatni a drasztikus változásokat. 

1,5°C 

A cél a másfél fokos melegedés megtartása, vagyis az, hogy ennél nagyobb mértékben már ne emelkedjen az átlaghőmérséklet a bolygón. Ez pedig elképesztően fontos. Érdemes végiggondolni: jelenleg 1°C-os melegedésnél tartunk. Hogy mik a következmények? Például Dorian, vagy Hagibis, de ide sorolható az 50°C-ot is meghaladó hőhullámok, a permafroszt olvadása és persze a tengerszint emelkedése. És akkor még az élőlényeket nem is említettük: a jegesmedvék fokozatos eltűnését, a korallzátonyok pusztulását, a világot elborító, a biodiverzitást jelentősen csökkentő inváziós fajokat. Ezt okozta 1°C! 

kép: mybusiness.com.au

A másfél fokos emelkedés megtartására most még van matematikai esélye az emberiségnek, de ehhez minél gyorsabban el kell érni a nettó zéró károsanyag-kibocsátást. Ez technikailag azt jelenti, hogy lehetőleg nullára kell csökkenteni az üvegházhatású gázok - főképpen a co2 - kibocsátást, ha pedig ez nem megy, akkor negatív emissziót kell alkalmazni, vagyis ki kell vonni a légkörből a bejuttatott káros gázokat. 

 

1.5°C-2°C 

Csak hogy értsük, mit is kockáztatunk: fél fokos eltérés olyan változásokat eredményez, amiket még elgondolni is torokszorító! 

  • 1.5°C-os emelkedésnél a korallzátonyok 70%-90%-a elpusztul. 2°C-nál ez az arány már 100%. 
  • 1.5°C os emelkedés mellett is számítani kell a tengerszint emelkedésére, ez kikerülhetetlen. 2°C-os emelkedésnél további 10 cm-rel kell számolni, mely összességében 10 millióval több embert érint a talajvíz elsavasodása, vagy a tenger okozta áradások területén. kép: worldfinance.com
  • 2°C-os melegedés mellett annak esélye, hogy az Antarktis és Grönland jege is teljesen elolvad drasztikusan megnő. Ha ez bekövetkezik, akkor feleslegesen beszélünk centiméterekről a tengerszint emelkedésénél, mert már méterekben lesz mérhető, mely elképesztő mértékű migrációt hoz magával. 

Hogy tehetünk-e ellene? Igen, és nem kell arra várni, hogy a kormányok lépjenek! Mi, magánemberek is nagyon sokat tehetünk a saját szintünkön, és ösztönözhetjük, követelhetjük a változásokat a vezetőinktől is. 

lead kép: theatlantic.com

Ezek is érdekelhetnek