2022. november 27. vasárnap
Virgil

Nálunk lefutott, az USA-ban most érkezett a tavaszi tél

2022. április 6., 11:00
Nálunk lefutott, az USA-ban most érkezett a tavaszi tél

Idehaza április 3-án letudtuk a tavaszi telet. Megvolt a hó, a reggeli döbbenet, és néhol a fehér lepel mértéke a 10 cm-t is meghaladta. A hideg ugyan még jelen volt pár napig, de mostanra annak is búcsút inthetünk. 

Az USA azonban csak most szembesül a téllel, legalábbis annak tavasszal érkező változatával. A jelentős hideg-betörés azonban nem csak a havat és az erős szeleket hozza magával. 

Az északi területeken és a hegyvidékeken a hó mindenképpen várható vendég lesz, bár dél felé haladva a jelentősebb jégverés is a lehetőségek listáján szerepel. A hómennyiséget pedig 10 cm fölé becsülik a szakemberek. 

 

 

 

Persze csapadék más területeken is érkezik, méghozzá olyan mennyiségben, hogy a Középnyugaton több területen is árvíz figyelmeztetést adtak ki. A villámáradások mellett azonban itt a szél az, ami komoly veszélyt jelent. 

A hideg-betörés hatására a feltételek ideálissá válnak az erőteljes tornádók kialakulásához is, és az ilyen pusztító jelenségekkel sűrűn találkozó területeken most megint tornádójárványra lehet számítani. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek