2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

Nálunk csak mutatóba hullott, Románia azonban megszenvedte a havazást

2018. november 21., 08:00
Nálunk csak mutatóba hullott, Románia azonban megszenvedte a havazást

Hétfőn megtapasztalhattuk, hogy már valóban itt a tél, hiszen megmutatta magát egy egészen kevés hó is. De míg nálunk csak mutatóban volt, szomszédaink jóval nagyobb adagot kaptak a tél fehér köpenyéből.

Gondokat is okoz

Hiába az alacsony hőmérséklet, a hó jellemzően felkészületlenül éri a térségeket. Erre jó példa most Románia, ahol helyenként 30-70 cm friss hó hullott. Ez természetesen érezhető volt a közlekedésben is, sok helyen történtek balesetek, és hatalmas dugók alakultak ki a csúszós utakon.

kép: telegraph.co.uk

A jelentések alapján Románia több megyéjében is jelentős gondokat okozott a havazás. Egyes útszakaszok teljesen járhatatlanná váltak, és 12 település áram nélkül maradt. A legtöbb friss hó és ezzel a legtöbb gond Hargita megyében volt. Itt az autósoknak és az embereknek nem csak a csúszós utakkal kellett számolniuk, hanem sok fa is kidőlt, melyek tovább nehezítették a közlekedést.

A magasan fekvő területeken és a 2000 méter feletti útszakaszokon különösen nehéz a helyzet. A Transalpina országúton több autó akadt el a jeges aszfalt miatt, őket a hegyimentőknek kellett kimenteniük, de szerencsére személyi sérülés nem történt. A hatóságok azonban a helyzetre való tekintettel több magasan fekvő útszakaszt is lezártak. Gondot okoz az is, hogy Románia egyik legnagyobb vonzereje a turisták számára a lenyűgöző hegyvidéke, melyen most is sokan túráznak. A mentőknek így akad munkája bőven, mivel több külföldi is bajba került, mivel sokan képtelenek voltak lejönni a hegyekből.

kép: tech2.org

Ausztria és Horvátország is hasonló cipőben jár. Szlovákiában 39 cm friss hó hullott, ami viszont jó hír a síelni vágyóknak, hiszen a pályák egy része már üzemel, és elegendő friss hó is van rajtuk az önfeledt sikláshoz.

A havazásért a földközi-tengeri régióban jelentkező délnyugati áramlás a felelős, mely jelentős csapadékot is hoz magával. A hideg levegő és a nedves légtömeg már az alacsonyabban fekvő területeken is havazást okozhat, ám jelentős esőzésekre is számítani lehet.

lead kép: sivweek.com

Ezek is érdekelhetnek