2020. december 5. szombat
Vilma

Műanyag játék helyett könyvet ad a gyorsétterem

2019. október 6., 12:00
Műanyag játék helyett könyvet ad a gyorsétterem

A Burger King nagy lépésre szánta el magát, egyelőre sajnos csak Angliában, de reméljük, a példa ragadós lesz, és gyorsan terjed majd a gyorsétterem láncok között, vagy nem csak ott. A lépés a hulladék drasztikus csökkentése, méghozzá a gyerekek kezdeményezésére. 

Gyerekmenü 

Talán nem haszontalan, és nem értelmetlen a környezettudatosságra nevelés, hiszen Angliában két kislány Caitlin és Ella egy petíciót indított útjára. Ennek célja pedig az, hogy a Burger King hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy műanyag játékokat ad a gyerekmenükhöz. Eddig 527 ezer aláírás gyűlt össze, és a cég reagált is. 

kép: adage.com

Eleget tesznek a felszólításnak, és a gyermekmenükben a kis, műanyag játékokat megszüntetik. Sőt, az eddig elkelt darabokat most visszagyűjtik. Aki beviszi a régi játékokat, azok cserébe gyerekmenüt kapnak. A műanyagot pedig tisztítják, aprítják, olvasztják és újra öntik. Hogy miképpen kezd új életet a sok játék? Az éttermekben használják majd fel őket, ezzel megkímélve a földet 320 tonna műanyagtól. 

Játék vagy szemét 

Sok gyártó célozza meg úgy a gyereket, hogy kis műanyag játékokat csomagol a termékéhez. Ezek pedig a lurkók érdeklődését felkeltik, a szülők ezt választják a játékmentes darabok helyett, a kicsi pedig boldog. Ez eltart nagyjából két percig, eddig érdekli ugyanis a kis játék, majd első körben a játéktartóba, ezután pedig a kukába kerül. Értelme nem sok van, súlya - főleg, ha a világ minden részén lévő ilyen kis csetreszeket beleszámoljuk - annál nagyobb. 

kép: moly.hu

Hogy mi lehet a megoldás? Egyik lehetséges lépés az, amit Új-Zélandon a McDonald’s gyerekmenüje esetében vezettek be. Itt is száműzték a két percig hasznos – vagy inkább használt - műanyag játékokat, és helyettük Roald Dahl mesekönyveit kapják a kicsik a menüjükhöz. Ez pedig már nem csak két percre szól, hiszen az író olyan remekműveket alkotott, mint a Charlie és a csokigyár, vagy a Fantasztikus Róka úr. És ezek a mesekönyvek éveken át adnak élményeket, sőt, még gyerekeink is értékelni fogják őket. 

lead kép: today.com