2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

Luzon életébe két lábbal szállt bele Goni, majd közvetlenül utána Vamaco is

2020. november 25., 12:00
Luzon életébe két lábbal szállt bele Goni, majd közvetlenül utána Vamaco is

Luzon számára nem sok jót tartogatott az elmúlt néhány hét. A Fülöp-Szigetek legnagyobb szigetének mindennapjaiba két tájfun is belepiszkált, melynek következtében katasztrófa sújtotta területté kellett nyilvánítani a szigetet. 

kép: John Elie Pastor facebook

Ennek gazdasági jelentősége van, hiszen így az önkormányzatok sokkal gyorsabban juthatnak anyagi támogatásokhoz, illetve például az alapvető élelmiszerek és más tárgyak árát automatikusan befagyasztották. 

kép: John Elie Pastor facebook

Erre meg is volt minden okuk. Elsőnek Goni érkezett a területre, mely tájfun a valaha volt legerősebb címet is magáénak tudhatja. A rendszer letarolta Luzont, pusztításának mérlege: 256 millió dolláros kár az infrastruktúrában és 103 millió dolláros veszteség a mezőgazdaságban (ez több, mint 111 milliárd forint összesen). 

kép: John Elie Pastor facebook

 

 

 

kép: John Elie Pastor facebook

Goni elhaladt, nyomában megérkezett Vamaco, mely akkora mennyiségű csapadékot zúdított Luzonra, hogy sok helyen történelmi rekordok dőltek meg az utcán hömpölygő víz magasságát tekintve. Vamaco rombolása az infrastruktúrában 124 millió dollárra, a mezőgazdaságban 82 millió dollárra tehető (ez közel 64 milliárd forint). 

kép: Philippine Star facebook

A két viharrendszer összesen 98 halálos áldozatot szedett eddig, de sajnos a számok még emelkedhetnek, hiszen a romok átkutatása és eltakarítása még messze nem ért véget. Az összességében mintegy 565 millió dolláros kárt a régió nagyon nehezen fogja kiheverni. 

kép: Wag na magpage name

lead kép: John Elie Pastor facebook