2021. április 23. péntek
Béla

Létezik, vagy létezett élet a Marson?

2019. június 12., 12:00
Létezik, vagy létezett élet a Marson?

A kérdés szintre folyamatosan jelen van az éterben, hiszen megdönthetetlen bizonyítékok vannak mindkét oldal érvelőinek kezében. Egy ilyen, az élet mellet érvelő lehetőség az arc is, mely a vörös bolygó felszínét díszíti. 

Arc a Marson! 

A bolygó északi féltekéjén, a Cydonia térségben 1976-ben a Viking-1 Orbiter elnevezésű űrszonda igen érdekes képeket készített. A Marsnak ezen része viszonylag sík terület, nem tarkítják aszteroida becsapódások. Éppen ezét volt különös az a „hegy”, melyet a NASA gépezete lefotózott. 

A képeken ugyanis egy nagyon jól kivehető arc néz szembe az emberrel. Bubifrizurával, szemgödrökkel és persze a száj és áll vonalával. A véletlennek tulajdonítani egy ennyire egyértelmű „alkotást” már nem lehet. Főleg, hogy kiderült, az arc közvetlen közelében egy valaha volt város is felfedezhető, főtérrel, piramisokkal, legalábbis ami maradt belőle. 

kép: nl.fanpop.com

Persze senki nem gondolta komolyan, hogy a marslakók építették ezt a várost, hiszen erre a bolygó felszínét, légkörét és eddigi életét vizsgáló űrszondák adataiból következtetve egyszerűen nem lett volna elegendő idő. Hiszen az élet kifejlődéséhez is évmilliók kellenek, nem is beszélve egy fejlett, értelmes civilizációról, mely létrehozhatta az elképesztő alakzatokat. A válasz tehát kézenfekvő: az alkotók nem a Marsról származtak, ott csupán kolóniát hoztak létre, vagyis egy vándorló, értelmes, jól szervezett, és technikai tudás kérdésében jóval a miénk felett álló fajjal van dolgunk. 

Ez pedig azt is előrevetíti, hogy a jövőnk nem a Föld bolygó, vagy nem csak az, hanem valóban kénytelenek leszünk kilépni keretei közül, amit a túlnépesedés is erősen indokolna. 

Arc a Marson? 

Nos igen, jó dolog azzal a tudattal szembesülni, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben. Azonban a Marson lévő arc rejtélye 1998-ban véglegesen elenyészett. 

Tény, hogy ennyi idő alatt a számítástechnika igen sokat fejlődött, és az akkori űrszondák képei már sokkal nagyobb felbontást, és ezzel együtt részletességet tettek lehetővé. A képeken pedig igen szomorú valóság bontakozott ki. Az Arc eltűnt, helyette marad egy különös formájú tanúhegy, mely itt a Földön is létezik, és aminek jellegzetessége, hogy a sík területből emelkedik ki. 

Ugyanerre a sorsra jutottak a piramisok, és a főtér is. Az új képeket ugyanis nem csak a felbontás volt lényegesen jobb, de a fény beesési szöge is teljesen más, így az árnyékok képződése is másképpen látszik, vagyis az arc és a város is semmivé foszlott. 

kép: collective-evolution.com

Akkor mégis egyedül? 

Ez a folyamat messze nem jelenti azt, hogy nincs értelmes élet a bolygón kívül. A tudósok az Antarktiszon talált, a Marsról származó aszteroidákban ugyanis nanobaktériumok megkövesedett maradványait mutatták ki, igaz, ezek több millió évesek voltak. 

Hogy van-e értelmes élet a Földön kívül, nehéz lenne megmondani, mindenesetre tény, hogy egy végtelennek mondott térben kicsi az esélye annak, hogy magunk lennénk. 

lead kép: artstation.com