2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

Lazíts az öltönyön, hogy tégy a klímaváltozás ellen!

2019. június 28., 16:00
Lazíts az öltönyön, hogy tégy a klímaváltozás ellen!

A klímaváltozás elleni küzdelemben olyan lépések is előkerülnek, amikre nem is gondolnánk, pedig igencsak szép számokat produkálnak, ha a széndioxid kibocsátás csökkentéséről van szó. 

A hagyomány és a fejlődés

Az üzlet az üzlet, és aki valaha is volt vállalkozó, az tudja, hogy ez egy külön világ, külön szabályokkal. Ahhoz, hogy valóban nagy üzleteket lehessen kötni, nagyon fontos az is, hogy milyen egy adott cég, cégvezető megjelenése. 

Egy sokmilliós, ne adj’ isten milliárdos üzletkötésre nem érkezhetnek a felek egy Trabanttal, vagy egy kis Suzukival, mert hiteltelenné válnak a partner szemében. Ugyanígy nem jelenhetnek meg rövid ujjú ingben és bermudanadrágban, hiszen ez most üzlet! 

kép: menswearhouse.com

Egy cég esetében éppen ezen indokok miatt a dress code igen kiemelt fontosságú. Nem csak a vezetőségnek kell ugyanis tükröznie azt a szellemiséget, amit a cég képvisel, hanem minden alkalmazottnak is. Ez alól pedig a nyár sem kivétel, amikor, bár 35-40°C-is vannak, az öltöny és a nyakkendő kötelező tartozéka sok irodai dolgozónak. Talán a hölgyek egy picivel könnyebb helyzetben vannak, hiszen számukra az elegancia nem annyira kötött ruhadarabokat jelent, mint férfi kollégáik esetében, ám melegük nekik is lenne, ha nem lenne a légkondicionálás. 

Zöld irodaházban nem bömbölhet a légkondi 

Szerencsére a világon szinte mindenhol előnyt jelent, ha egy irodaház figyel az ökológiai lábnyomára, hiszen ilyen helyeket az emberek szívesebben dolgoznak. Az energiafelhasználást minimális szintre csökkenteni azonban nagyon nehéz, ha 30°C-ban is öltönyben kell dolgozni, hiszen, hogy szalonképes és egészséges maradhasson a dolgozó, kénytelenek az irodaházakat 22°C-23°C-ra hűteni. Az már más kérdés, hogy ez mennyire tesz jót a szervezetnek, mindenesetre nem, vagy csak visszafogottan izzadnak, és a cég jó híre nem csorbul. 

kép: hu.pinterest.com

2005-ben Japán felismerte, hogy ez így nincsen rendjén. Ennek megfelelően a kifejezetten hagyománytisztelő nemzet úgy döntött, újító lesz, és engedélyezi a rövid ujjú ing viselését a nyári hónapokban. Ez ugyan nem tűnik nagy dolognak, de ezzel az apró módosítással mintegy 460 tonna széndioxid kibocsátást lehetett megelőzni! A dolog sikerén felbuzdulva a brit kormány is fontolgatja a lépést, valamint látható spórolási eredménye miatt mindenki számára megfontolandó lehet. 

Az energiaárak nem éppen alacsonyak hazánkban sem, így az irodaházak hűtése nem olcsó mulatság. Az alternatív megoldások terjedése nagy előrelépést jelenthet – ilyen a növénnyel befuttatott fal, mely akár 8-10°C-os különbségeket is eredményezhet a párologtatás és az árnyékolás miatt -, és persze megfontolandó a dress code lazítása is. A környezettudatos cég ma már sokszor olyan előnyt jelent a piacon, amiért érdemes lépéseket tenni, hiszen a termékeket és a partnereket is könnyen elérhetjük egy ilyen kampány, egy ilyen kezdeményezés foganatosításával! 

lead kép: hevesihirportal.hu