2022. június 26. vasárnap
János, Pál

Kuala Lumpurban villámáradás volt - néhol 2 m-es víz állt

2022. március 11., 14:00
Kuala Lumpurban villámáradás volt - néhol 2 m-es víz állt

Malajziában, a Klang-völgyben elég jelentős mennyiségű eső zúdult le. Itt található a főváros, Kuala Lumpur, a maga 1,8 millió lakosával. Tény, hogy az eső itt senkit nem lep meg, hiszen ez a város éves szinten 2500 mm csapadékot regisztrál. 

kép: Selangor Fire and Rescue Department

Most azonban a helyzet egy kicsit más volt. 155 mm csapadékkal lehetett számolni, azaz minden négyzetméterre 155 liter víz jutott a völgyben. Ez még mindig nem olyan nagy mennyiség, de ha azt is hozzátesszük, hogy mindez két óra leforgása alatt történt, úgy már egészen más a helyzet. 

kép: dsf.my

Ekkora mennyiségű csapadék ilyen rövid idő alatt komoly károkat képes okozni. Ezt a mennyiséget ugyanis ilyen rövid idő alatt képtelen magába inni a föld, vagyis borítékolható, hogy villámáradásokkal kell számolni. 

 

 

 

Ez Kuala Lumpur esetében most elképesztő adatokban csúcsosodott ki, mivel a város egyes alacsonyabban fekvő részein akár 2 méteres villámárvízzel is számolni kellett. Ez azt jelenti, hogy a házak ablakain is ömlött be a víz. 

kép: dsf.my

A villámáradás számtalan ingatlanban okozott komoly károkat. A járművek sok helyen elúsztak a vízzel, néhol egyszerűen eltűntek a víz alatt – ezekben is komoly károkkal lehet számolni. A közlekedés megbénult, mely jelentősen megnehezítette a mentési munkálatokat, amikre sajnos nagy szükség volt. Egy ilyen mértékű áradás az áramellátásban is erős fennakadásokat okoz, de sajnos az ivóvízellátást is erősen érintheti. 

kép: dsf.my

lead kép: dsf.my

Ezek is érdekelhetnek