2019. október 19. szombat
Nándor

Komoly pusztítást végeztek a viharok itthon is

2019. június 25., 12:00
Komoly pusztítást végeztek a viharok itthon is

Hazánkat sem kíméli a szélsőséges időjárás. A hatalmas esőzések, a jégverés és a szél is károkat okozott, melyet a biztosítótársaságok is erősen megéreztek. 

kép: levadaszva.hu

Jellemzően külföldről érkező híradásoknál olvashatunk villámárvizekről, most azonban itthon is, több helyen szembesülhettünk vele - például várpalotán, Veszprém megyében. A villámárvizek ugyan látványosak, de elkeserítőek is, hiszen nem igazán lehet rájuk felkészülni, így az emberek csak nézhetik, ahogyan a garázsokat, pincéket, vagy akár a házakat is elönti a hömpölygő ár. 

kép: eszak.hu

Döbbenetesen sok kárbejelentés érkezett a hazai biztosítókhoz, a kárigények összesen több száz millió forintot is kitehetnek. Az igények többsége a viharkárok miatt érkezett be, jellemzően éppen a víz okozott gondokat. Bár az időjárás erősen szélsőséges volt, az előző évhez képest alacsonyabb a kárigények összértéke, mivel az egyes igénylések jellemzően alacsony, 50 000 forint körüli összeget tesznek ki. 

kép: hvg.hu

A klímaváltozás következtében a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbak lesznek, és várhatóan előbb vagy utóbb a biztosítási díjak is emelkedni fognak. A világon már most vannak olyan területek, ahol a magas hőmérséklet, vagy a sokszor jelentkező villámáradások miatt a biztosítótársaságok egyes káreseményekre már nem kötnek biztosítást, hiszen ez számukra már nem lenne kifizetődő. 

 lead kép: origo.hu