2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Komoly kockázatot jelent a légszennyezettség, a Covid 19 szempontjából is!

2020. november 19., 16:00
Komoly kockázatot jelent a légszennyezettség, a Covid 19 szempontjából is!

A légszennyezettség kérdésköre napjainkra egyre égetőbb problémává válik. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a Föld lakosságának jelenleg mintegy 92% él olyan területen, ahol a levegő minősége a WHO ajánlásával összevetve rossz, vagyis a javasolt irányérték felett találhatóak benne szennyező anyagok. 

Levegőt! 

A légszennyezettség pedig az emberek “sara”, hiszen az adatok alapján nem azok járnak a legrosszabbul, akik működő, esetenként hamufelhőt pöfögő vulkánok közelében élnek, hanem azok, akik a nagyvárosokban laknak. A világ lakosságának jelenleg 65%-ka él olyan területen, ahol a levegő minősége már kifejezetten rossz, ami pedig jelentős mértékben járul hozzá az egészségügyi kockázatok emelkedéséhez. 

kép: James Jordan Photography-Getty Images

A koronavírus terjedésének vonatkozásában is érdemes a levegőminőséggel foglalkozni, hiszen mára már több tanulmány is igazolta, hogy azokon a helyeken, ahol a levegő minősége nem megfelelő, a vírus terjedési sebessége is felgyorsul, mivel az emberek fogékonyabbá válnak a fertőzésre. 

Persze nem kell ezt a dolgot éppen a Covid 19-re kihegyezni, a szálló por és más méreganyagok roncsolják a nyálkahártyát, gyengítik az immunválaszt, azaz minden betegségre - legyen szó bakteriális vagy vírusos problémáról - fogékonyabbá válik a szervezet. És akkor még nem is említettük azokat a betegségeket, melyek a légszennyezettség hatására jöhetnek létre, mint a szív és érrendszeri problémák, rákos megbetegedések, agyvérzés vagy éppen a cukorbetegség - hiszen a légszennyezettség ezek kialakulásának kockázatát is jelentősen megnöveli. 

 

Merre tovább? 

A legnagyobb gondot a fűtés és a diesel járművek jelentik. A fűtés már rég emlegetett mumus, azzal is tisztában vagyunk, hogy ha nem állunk le a fosszilis energiahordozókkal való fűtéssel, akkor a klímaválság ellen tett intézkedések sem jelentenek majd igazi megoldást. 

kép: Ruhani Kaur-Bloomberg

A diesel esetében pedig ki kell emelni, hogy a tanulmányok szerint az ilyen hajtású járművek szennyezése nagyobb mértékű, mint más megoldásoké. De itt nem is kell megállni, hiszen tudjuk, hogy a diesel autók füstje a méhekre is erősen káros hatást gyakorol, befolyással van az illatérzékelésre is, és számtalan más módon is rombolja a környezet. 

lead kép: dw.com

Ezek is érdekelhetnek