2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Komoly gondban lehet az emberiség 40 év múlva - a férfiak termékenysége lassan eltűnik

2022. november 18., 14:00
Komoly gondban lehet az emberiség 40 év múlva - a férfiak termékenysége lassan eltűnik

Nem csalás és nem ámítás, sajnos valóban csökken a férfiak termékenysége. Eddig is tudtuk, hogy a fejlett nyugati országokban ez a probléma jelen van, de mostanra az is nyilvánvalóvá vált, hogy a gond Ázsiában ugyan úgy jelen van, mint Közép-Afrikában, vagy a világ más területein. 

Egy friss tanulmány ugyanis a kérdéskört 53 ország adatainak bevonásával vizsgálta, és sajnos a spermiumszám romlása mindenhol megfigyelhető volt. Az átlagos szám mostanra 49 millió/milliliter körül alakul, miközben 1970-ben ez az adat 100 millió/milliliter volt. 

 

A csökkenés mértéke ráadásul a közelmúltban nagyobb volt, mint a távolabbi időkben, ez pedig különösen aggodalomra ad okot. A csökkenés ugyanis előrevetíti azt is, hogy 40-50 év múlva a Földön több lesz a meddő férfi, mint a termékeny - és ebből a szempontból a spermiumok minőségét még csak nem is vizsgálták, holott ez a tényező jelentősen beleszól a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának lehetőségébe is. 

A csökkenés miértje nem egyértelmű, azt egyelőre nem tudják pontosan megmondani a tudósok. A legtöbben azonban egyetértenek azzal, hogy a vegyszerek, a szmog, a műanyagokból kioldódó anyagok és sok más romboló környezeti tényező komolyan rányomja bélyegét a spermiumtermelésre, többek közt azzal, hogy már az anyaméhben is képesek károsítani a magzatokat. A megoldás azonban még akkor is erősen összetett, valóban “csak” a környezetszennyezés okozza a változást, hiszen a tápanyaghiányos állapotok - melyeket a fent említett romboló hatások válthatnak ki - visszafordítása nem annyira egyszerű, mint szeretnénk, a szennyezés visszafogása pedig bár évek óta terítéken van, sikerességét tekintve messze elmarad a várakozásoktól. 

képek és lead kép: shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek