2022. december 1. csütörtök
Elza

Íme egy olyan megoldás, mely nem csak okos, de lényegesen kevesebb műanyaggal is jár

2020. április 13., 12:00
Íme egy olyan megoldás, mely nem csak okos, de lényegesen kevesebb műanyaggal is jár

A járvány kapcsán talán többeknek s feltűnt, hogy mennyi felesleges műanyag csomagolással találkozik az ember. Igaz, hogy a szappan akár csomagolás nélkül is elérhető, a legtöbben azonban a folyékony verziót keresik, ami bizony műanyagban kelleti magát. 

Hulladék 

A szappanok az utóbbi időben erősen felértékelődtek, mivel használatukkal jelentősen csökkenthető a koronavírus-fertőzés esélye. Igazából mindenféle baktérium és vírus ellen hatékonyak, vagyis most használunk belőlük annyit, amennyit kellene.  

kép: forgo.se

Most látjuk azt is, hogy mekkora mennyiségre is van szükségünk. Hetente nagyjából egy utántöltőnyi szappan fogy el, ami hetente eggyel több felesleges műanyag csomagolást jelent, mint eddig. És az utántöltő ráadásul még a jobbik megoldás, sokan a teljesen új szappanadagolót részesítik előnyben. Ez pedig hatalmas mennyiségű műanyaghulladék, mely kikerülhető lenne. 

 

 

Csomagolás minimalizálás

Mi lenne, ha mindenki olyan szappant vásárolna, mely egyszerű, újrahasznosított papírba lenne csomagolva? Igaz, ebben az esetben le kellene mondani a folyékony szappan jelentette kényelemről. De ez sem feltétlenül igaz, hiszen a FORGO cég megalkotta azt a szappan utántöltőt, melyhez nem kell a műanyag. 

kép: forgo.se

A terméküket első rendeléskor megfejelik egy üveg szappantartállyal. Erre azért van szükség, mert ezen jelölve van, hogy meddig kell tölteni. A szappan ugyanis por formájában érkezik, kicsi, 100%-ban újrahasznosított és újrahasznosítható papírcsomagolásban. Ezzel más dolgunk nincs, mint beleöntetni a tartályba, vizet tenni hozzá, és felrázni. A folyamat közben keletkező hulladék mennyisége minimális, ráadásul újrahasznosítható. Még ha magát a tartályt ki is dobjuk, az is üveg, az acél alkatrészeket pedig a céghez lehet visszaküldeni, így azok sem kerülnek szemétlerakóba. 

Kikstarteren indult kampány óriási siker lett, a szállítások is megindultak, ráadásul nem csak az USA, hanem Európa területén is. A cég pedig nem áll meg itt, széles skálán szeretne kínálni kozmetikai termékeket hasonlóan ökotudatos megoldásokkal. Ez pedig jó hír, hiszen a kozmetikai ipar számos olyan műanyagot használ, melyek újrahasznosítása nem lehetséges, és amelyek igazából kiválthatóak lennének. 

lead kép: forgo.se

Ezek is érdekelhetnek