2022. augusztus 17. szerda
Jácint

Igen is csodaszép az élet kevesebb vegyszerrel is!

2020. április 14., 14:00
Igen is csodaszép az élet kevesebb vegyszerrel is!

A járványhelyzet sok mindenre megtanít minket. Most, hogy nincs arra lehetőségünk, hogy akkor szaladjunk le a boltba, amikor csak akarunk, sokkal előrelátóbbak lettünk. Egy egész hétre, vagy akár kettőre előre is tervezünk ételekkel, otthon sütünk kenyeret, kalácsot, olyan technikákat veszünk elő, melyek nagyanyáink mindennapjaiban voltak jelen. Sőt, olyanokat is, melyeket a dédik mesélhettek anno, és ennek számtalan előnye van. 

Régen és ma 

Dédszüleink korában nem volt elektromosság, az egészségügy jóval fejletlenebb volt, a boltban sem lehetett ennyi mindent kapni, és az élet is sokkal nehezebb volt. De ez nem jelenti azt, hogy nincs semmi abban az életvitelben, aminek ma ne látnánk hasznát. Sőt, nem csak mi, hanem a bolygó is. 

kép: smallbizclub.com

Erre tökéletes példa a mostani húsvét. Az embernek volt ideje készülni, kalácsot sütni, amivel valószínűleg sokan most próbálkoztak először. Azonban most sokkal többen kaphattak a fejükhöz pénteken, hogy bizony kimaradt a tojásfesték a heti nagybevásárlásból. És nyilván kizárólag ezért nem szaladunk le a boltba, ahogyan azt régen biztosan megtettük volna. Most utánaolvasunk, mit is csinálhatunk. És itt jönnek a képbe a dédik, akik bizony még azzal festették a tojást, ami otthon volt. Ehhez használtak hagymát, lilakáposztát, céklát, és hasonlókat. 

Miért fontos ez? 

A járvány megtanít minket arra, hogy nem kell mindenért elrohangálni, messze nincs szükségünk annyi kemikáliára, mint gondolnánk. Nyilván nem attól esik vissza a méreganyagok mennyisége a világon, mert nem használunk tojásfestéket, de a példa megmutatja, hogy feleslegesen pazarlunk sokszor kemikáliákat. A kozmetikumaink többsége elkészíthető otthon, nem kell miatta flakonokat venni, kemikáliákat magunkra kenni. A tojás, a joghurt, a friss zöldségek nem csak a tányéron, hanem a bőrön is fantasztikus hatásuk van. 

kép: today.com

A vegyszerek át és átszövik a mindennapjainkat. Szükségesek, de közel nem akkora mértékben, amekkorában mi használjuk őket. Ráadásul nem csak ránk, hanem a környezetünkre is hatást gyakorolnak, hiszen bekerülnek a vízbe, a földbe, és végső soron rontják a mi és minden élő szervezet egészségét. 

lead kép: Angie Cao/motherliving.com

Ezek is érdekelhetnek