2022. október 3. hétfő
Helga

Igen, ezt is lehet műanyag nélkül, ráadásul milyen jól!

2019. július 11., 08:00
Igen, ezt is lehet műanyag nélkül, ráadásul milyen jól!

A műanyagmentes július nyomán érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon miért van az, hogy egyes termékeket egyszerűen el sem tudunk képzelni a műanyag csomagolásuk nélkül. Nos, egyszerűen azért, mert megszoktuk... 

Mit is veszünk? 

A háztartási és kozmetikai anyagokat, vegyszereket nem igazán tudjuk elképzelni a megszokott csomagolásuk nélkül. Hiszen ezek flakonja sokszor nem is olyan egyszerű, ergonomikus, formatervezett, szinte megszólal. Vagyis biztosan szükségünk van rá. Hát nem. 

De másban nem lehet kapni, és körülményes egy ablaktisztítót befőttes üvegben hazavinni, főleg, mert nincs olyan bolt, mely engedné, hogy a flakonjából átöntsük a folyadékot. Ez azt jelentené, hogy el kell fogadni, itt nincs más megoldás? Szerencsére nem, csupán más oldalról kell közelíteni. Egy startup azzal kísérletezik, hogy a flakonjait újra tölti, ami alapvetően remek ötlet, de van vele egy kis baj – nem képes kiküszöbölni a szállítási és tárolási költségeket. 

kép: purewow.com

A Nature magazinban azonban már bemutatták a megoldást, melynek neve koncentrátum. Tulajdonképpen a flakonokra és más műanyag tárolókra a vegyiparban azért van szükség, mert vizet viszünk haza bennük. A samponnal, a folyékony szappannal, az ablaktisztítóval, mosogatógéllel, miegymással. Víz, víz és víz, ami ráadásul otthon is van, vagyis feleslegesen cipelgetjük, szállítgatjuk és tároljuk drágán és elképesztően környezetszennyező módon. A koncentrátum ebben az esetben azt jelenti, hogy nincsen benne víz. 

Kicsi a bors...

A víz nélkül egy literes ablaktisztító csak egy tabletta, ahogyan a fürdőszobai tisztító, a fogkrém, a sampon, gyakorlatilag bármi. Hogy ez mit jelent? Egy kamionnyi sampon mondjuk 10 000 darab. Egy kamionnyi tablettás sampon ehhez képest több tízmillió is lehet, hiszen a 10 000 darab elfér egy kisebb dobozban is. A tárolása is sokkal költséghatékonyabb, és egyáltalán nincs szükség a flakonokra, csak egy – egy darabra a különböző anyagokhoz. Ez pedig készülhet üvegből, fémből, vagy akrilból, mint a Blueland cég induló szettje, mely 29 dollár, és úttörő a piacon. Ezért az árért három akril flakont kapunk, mely “örökéletű”, valamint három tablettát, melyeket csak vízben kell feloldani, és már kész is az ablakmosó, a felülettisztító, vagy a fürdőszobai tisztító folyadékunk. 

kép: bestproducts.com

Persze megvannak a maga hátulütői is a dolognak. A víz nem ugyan olyan minőségű mindenhol, így a termék minősége is kétséges lehet. Az emberek reakciója is problémás: megszokták, hogy a pénzükért egy nagy flakont kapnak, fizetnének-e azért, hogy egy kis tablettával térjenek haza? Reméljük igen, hiszen a szállítás, gyártás és tárolás költségei alacsonyabbak, vagyis a termék is olcsóbb, és könnyebb is hazavinni a havi tisztítószer mennyiséget a markunkban, mint három zacskóban, 10 kilónyi teherrel küszködve. 

 lead kép: trutravels.com

Ezek is érdekelhetnek