2022. június 26. vasárnap
János, Pál

Heves esőzések miatt földcsuszamlások voltak Equadorban - 15 ház és ivóvíztározók is érintettek

2022. április 1., 08:00
Heves esőzések miatt földcsuszamlások voltak Equadorban - 15 ház és ivóvíztározók is érintettek

Március 28-án Equador területére hatalmas mennyiségű csapadék érkezett. Ez már önmagában is problémás, de sajnos a lejtős területeken a talaj elfolyósodása kiterjedt földcsuszamlást is létrehozott Cuenca településen.

kép: Bomberos Cuenca

A tragédia 15 házat érintett. 4 halálos áldozatot erősítettek meg a helyi hatóságok, és 4 sérültet azonosítottak. A többi személyt, akik a törmelék alatt rekedtek, a mentőalakulatok igyekeznek megtalálni, de pontos számuk sem ismert. 

kép: SNGRE

A terület instabilitása miatt azokat az épületeket is ki kellett üríteni, amelyek nem érintettek a csuszamlásban, így 400 embernek kellett elhagynia az otthonát. A település vezetése attól tart, hogy a további esőzések - melyekre számítani lehet – a már most is veszélyes talajállapotokat tovább rontják, és újabb földcsuszamlásokkal kell számolni. 

 

A csúszás nem csak a házakat érintette. A közeli autópálya is kapott nagyjából 40 000 tonna sziklát és földet, így az teljesen átjárhatatlanná vált. A takarítás folyamatban van, de a helyzet itt is kritikus, további csúszásokra számítanak. 

kép: Marcelo Cabrera P. twitter

Nagyobb mennyiségű törmelék és föld került a Cajas-hegység vízgyűjtőjében három vízfeldolgozó létesítményébe is, így ezek az ivóvíz szolgáltatást kénytelenek voltak beszüntetni addig, míg a zavarossá váló víz ki nem tisztul. Ennek megfelelően mintegy 250 000 ügyfélnél kellett elzárni a vízszolgáltatást. 

kép: W Radio EC twitter

lead kép: Jaime Plaza Twitter

 

Ezek is érdekelhetnek