2021. november 27. szombat
Virgil

Hasznosítható a hulladékból szivárgó metán

2020. augusztus 31., 08:00
Hasznosítható a hulladékból szivárgó metán

A szerves hulladékok megjelenése a kommunális hulladékban már igen régóta problémát jelent. De még az alapvetően komposztálóba szánt szerves hulladékok is tetemes mennyiségű metánt termelnek, ami nagyon nem jó hír. 

Szerves hulladék 

A világon mindenhol biztatják az embereket arra, hogy komposztáljanak. Így a károsanyag-kibocsátás is csökken, és a szerves hulladék sem a kukában végzi, elvégre tökéletes tápanyag lehet belőle. Csakhogy ezt megvalósítani nem olyan egyszerű. Az ipari komposztálás során sok hulladékot fel lehet használni, de ez meg sem közelíti azt a mennyiséget, amit a kukába hajigálunk. 

kép: archive.epa.gov

Gondoljunk bele: ha csak hazánkat nézzük, akkor azzal kell számolni, hogy az élelmiszereink - az étkezésre alkalmas élelmiszereink - harmada(!) a kukában végzi, és akkor még nem beszéltünk a krumplihéjakról, almacsutkákról, vagy más szerves hulladékokról. Ezek pedig mind a szeméttelepen rothadnak, bomlanak, és közben tetemes mennyiségben termelnek metánt, mely sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. 

 

Másképpen 

Ha valamit nem lehet megszüntetni, akkor hasznosítani kell. Erre a következtetésre jutott az Új-Zélandi Ecogas üzem is, mely a tervek szerint éppen az erjedésből származó gázokat hasznosítaná biogáz - üzem formájában. A válogatott hulladék megtermelte metánnal 2500 háztartásnak elegendő elektromosságot állítanának elő. Ehhez jön még a komposztálódó szerves hulladékból előállított műtrágya, mely 2000 hektárra elegendő, és a keletkező szén-dioxidból pedig egy hatalmas üvegház paradicsomainak fejlődését lehet fedezni. 

kép: iStockphoto.com-zeljkosantrac

Ez egy olyan megoldás, mely végre nem értelmezi a hulladék fogalmát, hiszen olyan egyszerűen nem létezik. Minden alapanyag, mindent lehet hasznosítani, csak arra kell rájönni, hogyan - és persze gazdasági szempontok alapján arra, hogyan lesz igazán jövedelmező. Jelen esetben egy olyan anyag, melytől mindenki csak szabadulna új életet kezdhet, rögtön három formában is. És ez azért nem rossz teljesítmény a “szeméttől”... 

 lead kép: agric.wa.gov.au

Ezek is érdekelhetnek