2022. június 26. vasárnap
János, Pál

Gombe Madagaszkáron kezdi a rombolást, de nem áll meg

2022. március 11., 08:00
Gombe Madagaszkáron kezdi a rombolást, de nem áll meg

Március 7-én megjelent a térképen Gombe, a trópusi ciklon, mely sajnos Madagaszkár felé vette az irányt. Az utóbbi időben számos komoly ciklonnal szembenéző szigetnek ezúttal szerencséje van, mivel Gombe az erejét nem nekik tartogatja. 

kép: AP Photo-Eduardo Verdugo

Ez azonban csak annyit jelent, hogy a szél nem lesz olyan erős, hogy az komolyabb gondokat okozzon. A vihar azonban így is lokálisan több, mint 200 mm csapadékot dobhat Madagaszkár érintett, északi területeire 24 óra alatt, ami jelentős áradásveszélyt is rejt magában. 

 

 

Gombe a Madagaszkáron tett látogatása révén gyengül, de ez nem lesz tartós. Madagaszkárt Afrika szárazföldi részétől, egészen pontosan Mozambiktól elválasztó Mozambiki-csatorna ugyanis ideális feltételeket teremt a vihar számára az erősödésre. 

kép: zero.pindula.co.zw

Ez pedig azt is eredményezi, hogy Nampula városa Mozambikban komoly fenyegetésnek néz elébe. A viharrendszer ugyanis a csatornában akár jelentős ciklonná is fokozódhat, ezzel pedig mind az erős szelek, mind a szállított csapadék szempontjából fenyegetést jelent a városra, ahol várhatóan landolni fog. 

kép: JTWC

lead kép: SA Weather Service

Ezek is érdekelhetnek