2019. december 10. kedd
Judit

Gigantikus szélerőművel tör az élre az Egyesült Királyság

2018. október 20., 11:00
Gigantikus szélerőművel tör az élre az Egyesült Királyság

A megújuló energiák kihasználásának terén óriási a harc, hiszen mindenki szép nagy szeletet szeretne kihasítani abból a tortából, mely egyre nagyobb üzlet. Most a britek léptek egy hatalmasat, mely nem csak nekik jó.

Gigantikus szélerőmű

Az Egyesült Királyság a 6. legnagyobb megújuló energia felhasználó a világon. Ezt többek között annak is köszönheti, hogy a szélerőművek telepítésének szempontjából igencsak kedvező helyen található. Nem csoda hát, ha a szigetországban a szélenergia hatalmas hangsúlyt kap.

kép: meteorologynews.com

Hogy pontosan mekkorát? Most épült meg a világ jelenleg legnagyobb szélfarmja, a maga 146 négyzetkilométernyi területével. Ez nagyjából 20 000 focipályát jelent. a szélfarm kapacitása 600 000 család energiaigényét képes fedezni. Mivel irtózatosan nagy területet foglal el, és mivel a lehető legjobban szerették volna kihasználni a szél adta lehetőségeket, a farmot a tengerbe telepítették.

Cumbria part menti vizei különösen alkalmasak a szélenergia kinyerésére, mivel ezek a királyság legszelesebb részei. Így itt kapott helyet a gigantikus beruházás is, melyet egy dán cég hozott létre.

Trónfosztás

Az eddigi legnagyobb ilyen beruházás a Temze torkolatában volt, ám most át kell adnia az elsőséget az új szélfarmnak. Ez a fajta verseny pedig mindannyiunknak jót tesz, még ha csak közvetve is.

kép: mnn.com

Minél több a szélenergia kapacitása, annál olcsóbban lehet majd elérni a hatalmas turbinákat is, az árverseny és a egyre növekvő szolgáltatói szektor miatt. Nem utolsó sorban pedig újabb 600 000 háztartásnyi széndioxid kibocsátást lehet megspórolni ezzel. Bár az árak visszaesése a kisfelhasználókat közvetlenül nem érinti – hiszen nem igazán telepítenek magánházak szélerőművet, legalábbis ekkorát biztosan nem. Ugyanakkor a megújuló források kinyerésére szolgáló egyes eszközök árának csökkenése hatást gyakorol az egész piacra is, vagyis a kisfelhasználók számára is teremnek majd babérok.

lead kép: ft.com